JUSS OG SAMFUNN

Kazaa stopper nedlasting

Fra nå av blir det slutt på å laste ned fildelingsklienten Kazaa, etter press fra en musikk-rettighetsorganisasjon. Men vil det hjelpe når det allerede er en halv million brukere?

18. jan. 2002 - 10:30
Den nederlandske portalen Kazaa skal stenge for nedlasting av sin fildelingsprogramvare, etter press fra en lisensieringsorganisasjon. Kazaa ble dratt for retten og beordret stengt i november ifjor, men har holdt åpent til nå for, ifølge dem selv, ikke å svekke sin egen posisjon i forhandlingene.

En endelig avgjørelse kommer i slutten av måneden, skriver Newsbytes.

Stengingsordren hadde et ris bak speilet: Dagbøter på 40.000 amerikanske dollar om Kazaa ikke etterfulgte den. Hvordan det går med disse bøtene vil vise seg når partene braker sammen igjen. Ordren kom på bakgrunn av lisensorganisasjonen Burma/Stemras anklager om at Kazaa-programvaren muliggjør piratkopiering av musikk. Men før det hadde Kazaa dratt Burma/Stemra for retten for å tvinge dem til å gjenoppta forhandlinger i forhold til lisensiering av musikkstreaming over nettet. Kazaa fikk medhold, men det ble da reist mot sak av Burma/Stemra.


Det spørs likevel om det har noen effekt å stenge for nedlasting av Kazaa-programvaren fra det offisielle nettstedet. Sist digi.no sjekket, var 426.457 brukere koblet opp, 65.741.000 filer ble delt, tilsvarende 387032 GB data. Selv om mye av materialet på nettverket er legalt, er det ingenting som hindrer noen i å legge ut hele VG-lista. Og det er det da også mange som gjør. Mange legger også ut en kopi av Kazaa-klienten, slik at denne kan spres rundt og speiles på andre nettsteder.

Musikkindustrien har slitt med å tilpasse seg den digitale virkeligheten, med dens ubegrensede muligheter for kopiering og distribusjon. Mens de har sittet på gjerdet, har alle slags entusiaster utviklet applikasjoner som utnytter den nye teknologien fullt ut. De fleste av disse entusiastene har ikke engang skjelt til rettighetsstyring eller lisenser, og dermed er bråket igang .

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.