BEDRIFTSTEKNOLOGI

KDE setter Kopernicus i sentrum

Mens Kopernikus' verdensbilde satte solen i sentrum, velger KDE-utviklerne å gjøre det samme med Kopernicus (med c) - navnet på det oppgraderte grafiske brukergrensesnittet for Unix.

25. okt. 2000 - 04:52

KDE-gjengen annonserte tirsdag den for mange lenge etterlengtede KDE 2.0, også kalt Kopernicus. Versjon 2.0 av K Desktop Enviroment (KDE) er resultatet av et verdensomspennende samarbeid der hundrevis av utviklere fra over 30 land har gått sammen om utviklingen.

Ifølge grunnleggeren bak KDE-prosjektet, Matthias Ettrich, er Kopernicus blitt kraftigere, mer intuitivt og brukervennlig verktøy enn forgjengeren, KDE 1.1.2, som ble lansert for et års tid siden.

I en pressemelding, som du kan lese i sin helhet på KDEs egne nettsider, omtaler Calderas toppsjef, Ransom Love, lanseringen av KDE 2.0 som svært viktig.

- Våre kunder er interesserte i å flytte både server- og desktopsiden over på Linux-teknologi. KDE 2.0 vil bli en nøkkelkomponent i vår løsning for å få til dette, OpenLinux eDesktop, sier Love.

Av andre kjente Linux-personligheter som slipper til med rosenrød og forventningsfull omtale av KDE 2.0 er teknologisjef Dirk Hohndel i tyske Suse AG, Mandrakesofts medgründer Gaël Duval og Rene Schmidt, executive vice president for Linux-produktene i Corel.

Blant nyhetene som er verdt å nevne i KDE 2.0 er den nye filbehandleren, nett- og dokumentleseren Konqueror. Denne kombinerer egenskaper og funksjonalitet du kjenner igjen fra Netscape Communicator, Windows Explorer og MS Internet Explorer, og støtter det som trengs av Internett-teknologier, så som JavaScript, SSL (Secure Socket Layer for sikker kommunikasjon), CSS1 og CSS2, Java, HTML 4.0, de fleste plug-ins for Netscape Communicator osv.

Med KDE 2.0 vil brukerne også få mye større frihet til å tilpasse brukergrensesnittet etter sine egne ønsker. Det vil lages mange flere "temaer" og hvert av temaene vil skreddersys av brukeren.

Det vil bli enklere å gjøre eldre X-tilpassede programmer KDE-tilpasset, det vil si at programvaren kan utnytte egenskaper i KDE som dra-og-slipp og gjenkjennelse av mimetyper.

KDE 2.0 kommer også med KOffice-suiten - en pakke bestående av et eget regneark (KSpread), et vektorbasert tegneprogram (KIllustrator), en tekstbehandler (KWord), samt et presentasjonsprogram (KPresenter).

Det slippes også en ny multimedia-arkitektur bygget på ARts (Analog Realtime Synthesizer), som gjør det mulig å spille av flere lyd- og videostrømmer samtidig - det være seg fra desktop-en eller over et nettverk.

Absolutt alt i KDE 2.0 er gratis tilgjengelig under en åpen kildekodelisens. Det gjelder også norske TrollTechs 'grafiske verktøykasse' Qt 2.2.1 som KDE er basert på. Sistnevnte kan du skaffe deg enten under Q Public eller GNU General Public. Kopernicus kan lastes ned fra denne siden. Programpakken krever imidlertid qt-2.2.1 - Kopernicus vil ikke fungere på eldre versjoner av Qt.

Ved lanseringstidspunktet er bl.a. disse variantene tilgjengelig:

  • Caldera OpenLinux 2.4
  • Linux-Mandrake 7.2
  • RedHat Linux 7.0
  • SuSE Linux 6.4 (i386), SuSE Linux 7.0 (i386), SuSE Linux 7.0 (ppc) and SuSE Linux 7.0 (sparc)
  • Tru64 Systems
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.