Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Kina ber bankene fjerne IBM-servere

Bør erstattes med kinesiske utstyr, ifølge nytt dekret.

Kina kan finne på å røske ut IBM-servere fra landets nasjonale banker, ifølge Bloombergs kilder. Bildet viser det motsatte, at en IBM Power 840-server blir installert ved en bedrift i den amerikanske delstaten Minnesota.
Kina kan finne på å røske ut IBM-servere fra landets nasjonale banker, ifølge Bloombergs kilder. Bildet viser det motsatte, at en IBM Power 840-server blir installert ved en bedrift i den amerikanske delstaten Minnesota. Bilde: Andy Clayton-King/Feature Photo

Myndighetene i Beijing har bedt landets banker om å kvitte seg med IBM-servere og erstatte dem med lokalt produserte alternativer.

Det opplyser fire kilder fra den kinesiske sentralbanken og finansdepartementet overfor Bloomberg.

Begrepet «høy-ende» servere» blir nevnt, uten at det fremgår om formaningen gjelder stormaskin eller Power-baserte servere.

Meldingen er ikke bekreftet fra offisielt hold, men kildene hevder at Folkerepublikken vil ettergå hvorvidt IBM-utstyret representerer en trussel mot IT-sikkerheten i bankvesenet.

Dette føyer seg inn i rekke beskyldninger om kyberspionasje, hacking og bakdører i datautstyr som nå hagler mellom USA og Kina.

Tok ut tiltale

Det allerede kjølige forholdet mellom de to supermaktene ble ytterligere forverret da USA nylig tok ut tiltale mot fem navngitte kinesiske militære, som beskyldes for å stå bak omfattende dataangrep mot amerikansk næringsliv. Kina hevder anklagene er fabrikkerte, og at det snarere er Kina som er offeret.

Kinesiske myndigheter kunngjorde i forrige uke at de vil bannlyse IT-produkter og -tjenester som ikke oppnår en tilfredsstillende grad av sikkerhet gjennom et nytt granskningsprogram, ifølge det statlige nyhetsorganet Xinhua.

Windows-nekt

Anklager om svekket sikkerhet ble brukt som påskudd også da Microsoft nylig fikk beskjed om at Windows 8 er blitt forbudt å kjøpe inn i offentlige anskaffelser i Kina.

Alt dette kommer i kjølvannet av det siste årets – sett med amerikanske øyne – svært ødeleggende avsløringer av NSAs topphemmelige overvåkningsprogrammer, etter at avhopperen Edward Snowden sto bak tidenes etterretningslekkasje.

For IBM kommer det kinesiske mottrekket, dersom opplysningene stemmer, på et særdeles dårlig tidspunkt. Den amerikanske IT-giganten opplever for tiden en kraftig svikt i salget av maskinvare.

Svimlende beløp

Analysefirmaet Forrester Research har tidligere anslått at tapt omdømme, som følge av NSA-avsløringene, kan komme til å koste IT-industrien opp mot 180 milliarder dollar innen 2016.

    Les også:

Les mer om: