JUSS OG SAMFUNN

Kina håndhever SMS-sensur

Kina tvinger operatører til å luke ut «støtende» SMS, og bøtelegger og stenger dem som ikke føyer seg.

6. juli 2004 - 10:19

Ifølge New York Times melder det offisielle kinesiske telegrambyrået Xinhua om en skjerpet kampanje for å håndheve sensuren av SMS-tjenester i landet. Meldingen er ennå ikke tilgjengelig på Xinhuas engelskspråklige nettsted.

Bruken av SMS har eksplodert i Kina. Ifølge tilgjengelig materiale fra Xinhua, har landet 200 millioner mobilbrukere og 80 millioner internettbrukere. SMS når følgelig langt flere enn e-post og chatsider. Tallet på SMS-meldinger vokste fra 90 milliarder i 2002 til 220 milliarder i 2003, flere enn resten av verden til sammen.

I en melding i mai i år pekte Xinhua selv på at SMS-bruken gikk i været under SARS-epidemien i fjor. Det var SMS-meldinger som gjorde befolkningen oppmerksom på omfanget av epidemien.

Mens chatsider og e-post har vært nøye overvåket, ser det ut som om SMS-tjenester har vært sensurert i langt mindre grad, og at dette kan ha oppmuntret til økt «opposisjonell» bruk.

Ifølge New York Times begynte myndighetene i forrige uke å inspisere SMS-tilbydere på daglig basis. 10 tilbydere er bøtelagt, og 20 er tvunget til å slutte å formidle SMS, fordi de ikke har gjennomført pålegg om å filtrere alle meldinger, og luke ut dem som strider mot sensurreglene.

Myndighetene fornyer hele tiden sin liste over forbudte ord, tall og vendinger, og tilbyderne er pålagt å holde seg à jour med det som skal lukes ut. Offisielt heter det at man vil hindre spredning av pornografi, falsk eller villedende reklame, og ulovlige nyheter og informasjon.

Vanlige brukere skal ha merket problemer med SMS-tjenester allerede fra tidlig i juni. 4. juni var 15-årsdagen for massakren på Tien An Men i Beijing i 1989.

I artikkelen Selling slapstick by cellphone, datert 16. mai i år, forteller Xinhua at mange internettselskaper har hyrt skribenter som lever av å lage treffende SMS-meldinger. Disse meldingene brukes på samme måte som standardkort i vesten, og skribentene får betalt per bruk. Den typiske månedsinntekten skal være tre til fire tusen kroner, mens de mest populære tjener langt mer.

Denne virksomheten åpner for standard SMS-meldinger med satirisk og samfunnskritisk innhold, slik vi kjenner for eksempel fra okkuperte land og Øst-Europa fra før jernteppet falt. Xinhua innrømmet dette indirekte, og siterte en sosiologiprofessor om at «SMS-skribenter må vise samfunnsansvar når de lager meldinger beregnet på offentlig bruk». Allerede da – altså 16. mai – advarte det offisielle telegrambyrået om «utkast til lover og regler som vil sette visse krav til dette yrket».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.