Kina kaster ut Microsoft

Den kinesiske statsapparatet har fått ordre om å fase ut Windows og Office.

Regjeringen i Kina har gitt statsapparatet en ny ordre - når programvare skal oppgraderes, skal den byttes ut med "lokal utviklede" alternativer, melder MSNBC og Cnet.

Regjeringens innkjøpssenter skal innføres i statlige organisasjoner innen årets slutt og etterhvert skal all programvare byttes ut. Målet er gjøre seg mindre avhenging av Microsoft Windows og Office. Dette vil både store summer, da en lisens relativt sett er mye dyrere i Kina enn i Vest-Europa, men man skal også styrke den lokale IT-bransjen.

Om Linux og forskjellige åpen-kildekode-pakker som Suns Staroffice/Open Office er mulige alternativer er ikke klart. En mulighet som nevnes er WPS Office 2003, en kinesisk samling av kontorprogrammer.

Det er heller ikke klart om ordren bare gjelder kontorprogramvare og operativsystemer. Regjeringens talsmann sier bare "programvare", for dette kan også ramme aktører som Sun, IBM og mange andre.

Spørsmålet er hvor gjennomførtbart en større utbytting er - det ville bli svært dyrt dersom Kina skulle lage et eget operativsystem, for ikke å snakke om egne alternativer til Java, databaser og all annen programvare.

Det er også mulig at den nye bestemmelsen bryter med Kinas forpliktelser som WTO-medlem.

Les mer om:
;