Kina lanserer ny DVD-konkurrent

Kina forsøker å ta en Linux. For å slippe å betale avgifter, har staten laget et nytt DVD-format.

Kina forsøker å ta en Linux. For å slippe å betale avgifter, har staten laget et nytt DVD-format.

DVD, BluRay, DVD-R/W, VCD og SVCD..forvirret? Nå kommer det enda et format, laget av den kinesiske stat.

    Les også:

DVD har blitt en utbredt standard, men det finnes en rekke konkurrerende formater som også bruker de samme platene. Reklameteksten for DVD-spillere ser derfor ut som en bokstavsuppe for å forklare hvilke plateformater og dataformater den aktuelle spilleren forstår.

Slike standardkriger har alltid bremset bransjen og mange vil nok derfor mene at Kinas lansering av enda et format er en dårlig nyhet. Alt for mange har opplevd å kjøpe utstyr som mangler muligheter eller ikke kan kobles til det som senere ble en standard.

Den kinesiske stat gjennom en gruppe teknologiselskaper skapt et format de kaller EVD - Enhanced Versatile Disc, skriver Associated Press.

Målet er å gi kinesisk selskaper en bedre sjanse i det globale underholdningsmarkedet, som i dag domineres av systemer designet og eid av vestlige selskaper. Kina har kanskje en bedre mulighet til å skape en ny standard da landet produserer svært mange av verdens DVD-spillere. Disse produsentene og alle som lager DVD-plater må betale lisensavgifter til DVD-rettighetshaverne.

Dette ønsker Kina å kutte ut. De første spillerene som takler EVD-formatet er like om hjørnet - de skal i følge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua News Agency være med i julehandelen.

Hva EVD tilbyr som er bedre enn DVD er foreløpig ikke klart - og helt kinesisk er det ikke. EVD er basert på en videokompresjonsteknikk fra amerikanske On2 Technologies. Formatet skal gi litt høyere oppløsning, men dette vil bare være synlig på høyoppløselige TVer og projektorer, et lite marked.

Standarden møter dessuten arvtagerne til DVD, blant annet BluRay, som allerede er kommet i salg.

Til toppen