JUSS OG SAMFUNN

Kina leverer flest patentsøknader

Hvorvidt de blir innvilget, er en annen sak.

23. des. 2011 - 10:05

Ifølge en analyse gjort av Thomson Reuters, blir det i 2011 levert flere patentsøknader fra Kina enn fra både USA og Japan.

Det oppgis ikke tallprognoser for patentsøknader i 2011 i oppsummeringen av rapporten som er offentlig tilgjengelig.

Derimot vises det til at Kina kan ventes å publisere nesten 500 000 patentsøknader i 2015, mot nærmere 400 000 for USA og nesten 300 000 for Japan.

I 2010 publiserte Kina 314 000 patentsøknader, mot 171 000 i 2006. Det gjenspeiler en gjennomsnittlig årlig vekst på 16,7 prosent. I disse årene var det Japan som toppet listen, med USA på andre plass. Deretter kom Kina, Korea og Europa.

De mest aktive kinesiske patentsøkere er tele- og nettutstyrsleverandørene ZTE og Huawei.

Eksperter innen patentrett advarer at mengde ikke er det samme som kvalitet. Den kinesiske staten har ordninger for å premiere bedrifter som søker om patenter. Bedriftene beholder disse midlene selv om patentet ikke innvilges.

Elliot Papageorgiou fra Rouse Legal China sier til Reuters at andelen kinesiske patentsøknader som innvilges er lavere enn i USA, Japan og Europa. Kina kan ikke kåres til verdens ledende innovatør med mindre de greier å heve kvaliteten på patentsøknadene.

En faktor som bidrar til en flom av patentsøknader innen tele og mobil, er de pågående patentkrigene mellom leverandørene, der Huawei og ZTE deltar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.