Kina slår ned på Apple-forfalskninger

Tusenvis av mobiler beslaglagt på ulovlig fabrikk.

Kina slår ned på Apple-forfalskninger
iPhone-forfalskninger florerer i Kina og produseres på profesjonelle fabrikker. På bildet: En ekte iPhone. Bilde: Thomas Marynowski

Politiet i Beijing har stengt en omfattende operasjon som produserte falske iPhone-mobiler i et åpenbart forsøk på å rydde opp i Kinas rykte som en trygg sone for forfalskninger, skriver Reuters.

Apple vokser seg stadig større i landet, og det er kanskje ikke så overraskende at myndighetene ønsker å gjøre noe med den utbredte kulturen for forfalskninger i elektronikkbransjen der.

Det som er oppsiktsvekkende er hvor organisert produksjonen av slike smartmobiler er i Kina.

Les også: Nytt våpen mot piratkopiering

Politiet gjennomførte en razzia i en fabrikk som produserte forfalskninger i mai i år, og fabrikken fremstod utad som et sted som reparerte diverse elektronikkprodukter. Den befant seg et stykke utenfor Beijing.

I stor skala

Hundrevis av arbeidere skal ha jobbet i fabrikken, som var drevet av et ektepar i 40-årene. Dette fremgår av detaljer om razziaen som ble offentliggjort i helgen. Fabrikken skal ha inneholdt seks samlebånd der man brukte tredjepartskomponenter til å sette sammen etterligninger av iPhone-modeller. Den skal ha blitt opprettet i januar.

Over 1400 falske mobiler skal ha blitt beslaglagt. Etterforskningen ble iverksatt etter tips fra amerikanske myndigheter, som skal ha kommet over falske telefoner i USA.

Det hevdes at fabrikken har produsert så mye som 41.000 falske iPhone-enheter, verdt over 19 millioner dollar. Ni personer ble totalt sett arrestert av politiet.

Det foreligger ikke noe mer informasjon om aksjonen eller kommentarer fra Apple, da etterforskningen fremdeles pågår.

Les mer: Fant falsk Apple-store

For fire år siden ble det skrevet mye om fullstendige butikker i Kina som ble gjort om til å etterligne Apple-butikker, komplett med blåkledde ansatte som trodde de faktisk jobbet for Apple. I etterkant har myndighetene satset tungt på å forbedre landets omdømme når det gjelder respekt for merkevarer.