BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kindle Fire leveres med lynrask nettleser

Men Amazon Silk er ikke så revolusjonerende som selskapet vil ha det til.

Amazon Silk overlater mye av jobben til Amazons nettsky.
Amazon Silk overlater mye av jobben til Amazons nettsky. Bilde: Amazon YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. sep. 2011 - 11:02

Som omtalt her, lanserte Amazon i går nettbrettet Kindle Fire. Denne er utstyrt med Amazon Silk, en helt ny nettleser som utnytter ressursen som er tilgjengelige i Amazons nettsky, Amazon Web Services.

Amazon mener at nettbrett ikke er ment for å prosessere store og tunge data, noe som er kostbart med tanke på både prosessorytelse og batterilevetid. Derfor er Silk på en måte splittet i to, hvor Amazons EC2-løsning brukes til å utføre store deler av det arbeidet som nettlesere vanligvis pleier å gjøre. Silk skal også redusere antallet spørringer som må gjøres fra nettleseren for å vise alt innholdet på typiske websider. Amazon kaller dette for en «split browser»-arkitektur.

Nettskydelen av Silk skal på flere måter sørge for at visningen av websider går raskere. For det første vil den sørge for at innholdet er optimalisert for skjermstørrelsen på enheten brukeren benytter. For eksempel har det liten hensikt å laste ned bilder som er flere megabyte store dersom resultatet blir det samme med en brøkdel av størrelsen.

Fordeling av oppgaver mellom Amazon Silk og Amazons EC2-tjeneste i nettskyen. <i>Bilde: Amazon YouTube-video</i>
Fordeling av oppgaver mellom Amazon Silk og Amazons EC2-tjeneste i nettskyen. Bilde: Amazon YouTube-video

Amazon skal ha svært rask nettverksforbindelse til store deler av verden, men vil samtidig bruke EC2 som et «ubegrenset» mellomlager for statisk innhold som lastes ned av mange, slik som bilder og filer med JavaScript og stilsett.

Løsningen skal også kunne kjenne igjen typiske brukermønstre. Dersom mange som leser en forsiden til en nettavis svært navigerer seg videre til for eksempel økonomiseksjonen til nettavisen, vil Silk sørge for at denne siden forhåndslastes av nettleseren. Dette kan bidra til raskere visning av siden.

Silk skal alltid ha en åpen forbindelse til nettskyserverne, slik at det ikke brukes tid på å opprette en ny forbindelse når brukeren vil åpne en ny side. Nettskyserverne vil på tilsvarende måte alltid ha en åpen forbindelse til de mest brukte nettstedene i verden. Dette er nærmere beskrevet her.

Amazon sier i presentasjonen nedenfor at nettlesere i stor grad har blitt laget på samme måte de siste femten årene. Det er en sannhet med modifikasjoner, for mobilnettleserne til Opera Software har lenge benytter mange av de samme løsningene som det Amazon nå beskriver. Ikke minst Opera Turbo-funksjonen i Opera Mobile, som også tilbys i desktop-utgavene av Opera, har mange fellestrekk med Amazon Silk. Opera Mini går enda noen skritt videre, ved at denne nettleseren på ingen måte tolker websideinnholdet, men i stedet viser innholdet i et eget format som generes av Opera servere.

Amazon Silk leveres kun sammen med Amazons Kindle Fire-nettbrett. For brukerne skal den oppleves omtrent som enhver annen nettleser. Blant annet har den støtte for faner og Flash-innhold.

Det skal også være mulig å skru av nettskyfunksjonaliteten, noe som kan være aktuelt dersom man er skeptisk til å besøke for eksempel nettbanken via Amazons servere. Men selskapet lover at løsningen ikke vil lagre personlig informasjon i nettskyen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.