Kinesisk nett-essayist dømt til fengsel

Chen Shuqing skrev kritiske essays på utenlandske nettsteder, og ble dømt til fire år.

AFP melder at den politiske essayisten Chen Shuqing, som har sittet i varetekt siden september i fjor, er dømt til fire års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i «undergraving».

Ifølge hans advokat Li Jianqiang publiserte Chen flere regjeringskritiske essays på utenlandske nettsteder. Artiklene argumenterte for demokrati og respekt for grunnloven som garanterer ytrings- og pressefrihet.

Li mener at Chen ikke har gjort annet enn å uttrykke sin mening innenfor rammen satt av Kinas grunnlov.

Li er selv gransket av myndighetene, og ble fratatt sin advokatlisens i juni i år. Han har markert seg i flere saker som dreier seg om ytringsfrihet.

Organisasjonen Reportere uten grenser sier Chens sak dreier seg om nok et tilfelle der kinesiske domstoler retter seg etter pålegg fra det regjerende kommunistpartiet. Organisasjonen ber om at Chen og 50 andre som er dømt for å ha ytret seg på Internett løslates. I tillegg skal minst 30 journalister være sperret inne for sin profesjonelle virksomhet.

Reportere uten grenser rangerer Kina på 163. plass på sin oversikt over hvordan det står til med pressefrihet i 167 land.

Les mer om: