SIKKERHET

Kinesiske hackere tiltalt i USA – anklages for å stå bak angrep i blant annet Norge

Sju personer med tilknytning til hackergruppen APT31 er tiltalt i USA. Gruppen skal stå bak flere angrep over flere år, og skal også ha rettet seg mot Norge.

I tiltalen mot kineserne kommer også angrep mot Norge frem.
I tiltalen mot kineserne kommer også angrep mot Norge frem. Illustrasjonsfoto: Colourbox
26. mars 2024 - 13:03

USA beskriver APT31 som et «cyberspionasjeprogram» drevet av Kinas departement for statssikkerhet. De sju tiltalte anklages for å ha vært delaktige i angrep for å få tilgang til epostkontoer, skylagringskontoer og telefonoppføringer.

Tiltalen i USA beskriver det de kaller en 14 år lang global hackeroperasjon, designet for å hjelpe Kinas «økonomiske spionasje og mål for utenlandsk etterretning», heter det i en pressemelding fra det amerikanske justisdepartementet.

I tiltalen nevnes også angrep mot norske myndigheter og en norsk flernasjonal tjenesteleverandør. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til Dagbladet at det dreier seg om dataangrepene mot Statsforvalteren og Visma AS i 2018.

– PST henla etterforskningen sommeren 2021, men gikk samtidig ut med at etterretningsspor pekte tydelig i retning av hackergruppen APT31, sier Atle Tangen, avsnittsleder for kontraetterretning i PST til avisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.