Kinomaskinist skal ha kopiert «Max Manus»

Det skal være opphavet til «cam»-versjonen som er lagt ut på nettet.

Kinomaskinist skal ha kopiert «Max Manus»

Det skal være opphavet til «cam»-versjonen som er lagt ut på nettet.

Oslo (NTB): Produsenten av kinosuksessen «Max Manus» tror at en kinomaskinist har kopiert filmen som nå ligger ute på nett for ulovlig nedlasting.

Produsent John M. Jacobsen sier til Aftenposten.no at han har gode kilder for sin påstand og at han vil forfølge saken nådeløst.

– Dette er helt forkastelig. Filmen er trolig tatt opp av en maskinist som har kunnet kjøre filmen for seg selv, og ta den opp uten publikum i salen, sier han.

Flere versjoner som er tatt opp ved hjelp av såkalt camcording (håndholdte videokameraer) ligger på nett bare to uker etter premieren, noen av svært god kvalitet. En rekke kinosaler har lyduttak for hodetelefoner i stolene, slik at lyden går rett inn i kameraet.

En gruppe som kaller seg KAMERA, har ifølge ITavisen.no lagt ut filmen på flere fildelingsnettverk.

– Mye penger
Jacobsen forteller at det finnes metoder for å finne ut hvor en film er kopiert. Amerikansk filmbransje har begynt å legge inn usynlige vannmerker, slik at det kan avsløres hvor filmen er ulovlig tatt opp. Jacobsen ville ikke bekrefte om dette er tilfellet med «Max Manus».

– Dette er en film vi har brukt mye penger på å lage, og vi er avhengige av å få mye tilbake. Etter det jeg kjenner til, har denne type kopiering bare skjedd én gang tidligere i Norge. Da klarte politiet å spore opp kilden. Vi vil ikke nøle med å bringe vedkommende for retten hvis vi klarer å spore dette, sier Jacobsen.

Dømt
En 45-åring fra Fredrikstad ble i 2007 dømt til 15 dagers betinget fengsel for å ha lagt ut den norske filmen «Pitbullterje» på nett. Han måtte også betale 50.000 kroner i erstatning til produsentene, ifølge ABC Nyheter.

«Max Manus» er årets mest sette film på kino. Fram til søndag hadde 317.000 personer sett den – på lovlig vis. Tallet vil trolig komme opp i 400.000 om få dager.

Til toppen