NTNU i Trondheim kjøper inn ny superdatamaskin.
NTNU i Trondheim kjøper inn ny superdatamaskin.
EKSTRA

Ny superdatamaskin på NTNU

Kjøper inn noe av det hissigste du får for penger: – Dette blir helt rått og grensesprengende 

NTNU kjøper inn ny superdatamaskin. Slik blir det nye beistet.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

NTNUs High-performance computing-lab (HPC) blir et av de første miljøene i verden som tar i bruk Nvidias nye monster av en grafikkortmaskin til over tre millioner kroner. – Dette blir helt rått og grensesprengende. 

Det sier professor Anne Elster ved institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU til digi.no. Hun leder universitetets satsing på superdatamaskiner.

DGX 2

Nvidias nye DGX 2 skal brukes i forskning på tvers av flere av fakultetene ved universitetet. Elster og resten av kollegaene ved NTNU vil dermed få  noe av det hissigste du kan kjøpe for penger  å leke seg med i årene fremover. 

Anbudsprosessen går de i gang med nå, og NTNU håper at maskinen til rundt tre millioner kroner kan være i hus i løpet av høsten.

– Vi vet ikke akkurat når utstyret blir levert, men forhåpentligvis i løpet av november. Maskinen kom ikke i markedet før i oktober, så vi blir blant de første i verden til å teste ut denne maskinen. 

NVswitch gir ekstrem ytelse

I mars lanserte Nvidia skjermkortmaskinen bestående av 16 Volta-GPUer som er koblet sammen med NVSwitch og to Intel Xeon Platinum-prosessorer.

NVSwitch er en internkobling som skal gi ekstremt høy ytelse, og dette er det første produktet som drar nytte av den nye teknologien. Ifølge Nvidia bruker den nye løsningen bare en brøkdel av energien sammenlignet med en vanlig CPU-rigg.

Dette er produsentens første helhjertede forsøk på å kapre AI-markedet.

Anne Elster er professor ved institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU. Hun leder også universitetets HPC-lab.

– Siden dette er helt ny teknologi, vil det være grensesprengende for oss å være med på å forske på hva den kan brukes til, sier Elster til digi.no.

Skal forske på bruksområder

– Vi skal finne ut hva slags verktøy vi trenger å utvikle for å utnytte regnekraften til disse maskinene maksimalt. På HPC-laben er vi blant de eneste i verden som har kompetansen til å skrive så kompleks kode som gjør at disse maskinene yter optimalt.

– Den kunnskapen skal vi så bruke til å hjelpe andre for å komme videre i teknologiutviklingen.

NTNU-professoren sier at Nvidia ikke lenger markedsføreres som et selskap som produserer grafikkort. Selskapet har sett verdien av kunstig intelligens, og satser hardt på dette området for å kapre et stadig større marked i stor utvikling.

Åpnet i 2008

– Det blir veldig spennende for oss å se om NVSwitch leverer det Nvidia lover. Dette er et produkt som er rendyrket mot kunstig intelligens, men vi skal se om vi ikke kan avsløre kapasiteter også rettet mot tungregning, sier Elster til digi.no.

Siden oppstarten i oktober 2008 har HPC-laben til NTNU veiledet over 70 masterstudenter og et titalls doktorgradskandidater gjennom krevende oppgaver på veien mot mer kunnskap. 

Da HPC-laben startet opp markedsførte Elster det som et sted som var «blod-spekket» med selvbygde PC-er og spreke grafikkort.

(artikkelen fortsetter under)

159 kilo med rå kraft

Allerede i 2008 var Elster og kollegene hennes opptatt av hva de kunne få til ved hjelp av grafikkprosessorens kraft. 

– Moderne grafikkort har en parallellitet på flere hundre. For eksempel har de nye Tesla C1060 kortene som kommer på markedet nå i november muligheter for å kjøre 240 operasjoner samtidig.

– GPU-ene er riktignok opprinnelig myntet på spillmarkedet, men med slik ytelse er de nå kjempeinteressante for oss som driver med supercomputing, sa NTNU-professoren til digi.no etter at den røde snoren til HPC-labben offisielt var delt i to i oktober 2008.

Ti ganger ytelse

Nvidia DGX 2-maskinen som kommer i hus i løpet av høsten veier 159 kilo, har to terabyte med minne og 82 000 parallelkoblede CUDA-kjerner. 

Ifølge skjermkortprodusenten er dette det første to-peta-FLOPS-systemet som kombinerer 16 sammenkoblede GPUer.

Selskapet hevder at dette vil gi ti ganger kjappere læringsytelse for nevrale nettverk. 

Det hele drives av selskapets DGX-programvare og er koblet sammen med skalerbar arkitektur basert på NVSwitch.

Jen-Hsun Huang var i godt humør da han presenterte selskapets supercomputer i mars i år. - Dette er det aller råeste du kan kjøpe for penger, konstaterte han den gang. Foto: Nvidia

– Dette er fremtiden

– Dette er fremtiden, og det er ikke bare Nvidia som er på banen. AMD eksperimenterer også med denne teknologien. Jeg tror en helintegrering mellom HPC og Nvidias AI-løsning vil ha mye interessant for seg. 

– Vi ser allerede for oss at vi kan bruke dette utstyret i flere prosjekter. Blant annet i medisinsk bildebehandling, simuleringer mot olje- og gassnæringen og mot AI i bildebehandling. 

– Når vi jobber med ny teknologi er jo noe av det mest spennende med hele feltet å oppdage nye områder vi kan bruke den til, argumenterer Elster til digi.no.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen