BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjør visning per robot

Cisco og iRobot kombinerer autonom robot og «televærelse».

I stedet for å møte opp fysisk, kan inspektøren installere seg selv i en autonom robot.
I stedet for å møte opp fysisk, kan inspektøren installere seg selv i en autonom robot. Bilde: iRobot
10. juni 2013 - 15:58

Robotselskapet iRobot samarbeider med teleutstyrsleverandøren Cisco om en robot som kombinerer to interessante egenskaper: Ava 500 kan bevege seg på egen hånd innenfor et avgrenset område, og samtidig være del av Ciscos løsning «televærelse» TelePresence EX.

I stedet for å begrenses til ett rom for å bli med på en videokonferanse, kan en fjerndeltaker overføres til en robot og bli med rundt i lokalene. Ava 500 skal være kommersielt tilgjengelig tidlig i 2014, går det fram av prosjektets nettsted.

Roboten er utstyrt med et kart over sine omgivelser, og et posisjoneringssystem slik at den alltid vet hvor den er. Den har samtidig teknologi for selv å finne veien fram til et oppgitt oppmøtested, uten å støte bort i mennesker eller bevegelige gjenstander. Styringen skjer fra et grensesnitt tilpasset iPad. Systemet er tilstrekkelig modent til at det brukes på sykehus i andre iRobot-modeller.

Ava 500 tilbyr toveis HD-video og «utmerket» lydkvalitet over trådløse nett med Cisco Aironet 1600.

Den som (fjern)styrer roboten kan alltid stanse for å slå av en prat. <i>Bilde: iRobot</i>
Den som (fjern)styrer roboten kan alltid stanse for å slå av en prat. Bilde: iRobot

Ideen er altså at en fjernbruker med tilgang til systemet skal kunne installere seg selv i en robot og bevege seg fritt omkring i robotens område. Ser fjernbrukeren at en bekjent er i nærheten av roboten, kan roboten stanses og innlede en videosamtale.

Cisco og iRobot tenker seg at Ava 500 kan komme godt med i flere typer situasjoner der vanlig konferanseutstyr ikke gir en tilfredsstillende opplevelse. Fjerndeltakeren kan være mye mer «med» når hun kan bevege seg like fritt som de andre. Man kan delta i en visning eller en omvisning eller til og med en inspeksjon uten å være fysisk tilstede.

En leder kan bruke roboten til å vandre fra bås til bås og få personlig kontakt med ansatte i fjerntliggende lokaler.
En leder kan bruke roboten til å vandre fra bås til bås og få personlig kontakt med ansatte i fjerntliggende lokaler.

En mer primitiv variant av konseptet – roboten kan i mindre grad bevege seg på egen hånd – har lenge vært brukt innen telemedisin, se artikkelen Legen er en robot i et trådløst nett fra november 2006. Slike systemer har blant annet vist seg uvurderlige til å bringe spesialister innen slag i rask nærkontakt med nye slagtilfeller: Legen på et akuttmottak på bygda får nærmest øyeblikkelig en ekspert ved sin side, som kan både se og høre pasienten.

At roboten er autonom gjør at driften er forenklet: Når en sesjon er ferdig, finner roboten automatisk fram til en ladestasjon, klar til neste oppdrag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.