Kjør Windows 10 i Windows 10 i Windows 10

Hyper-V får støtte for nøstet virtualisering.

Kjør Windows 10 i Windows 10 i Windows 10
Det at de virtuelle utvidelsene til den fysiske CPU-en også gjøres tilgjengelig via den virtuelle CPU-en (vCPU) til Hyper-V, åpner for nøstet virtualisering i blant annet Windows 10. Bilde: Microsoft

I dagens versjon av Microsofts hypervisor, Hyper-V, er det ikke mulig å kjøre en virtuell maskin inne i en virtuell maskin. Men Microsoft er i ferd med å gjøre dette mulig, først og fremst for å kunne kjøre Hyper-V-konteinere inne i Hyper-V-baserte, virtuelle maskiner

Nøstet virtualisering

Denne løsningen er ennå ikke klar, men nå kan Windows Insiders-medlemmer som kjører uferdige utgaver av Windows 10 teste hvordan slik nøstet virtualisering kan fungere. Det er i Windows 10 Build 10565 dette har blitt mulig, noe Microsoft omtaler i dette blogginnlegget.

I Windows 10 er Hyper-V en valgfri komponent, som kan installeres via dialogen for valgfri Windows-funksjonalitet. Man finner den enkelt ved for eksempel å søke etter Hyper-V i Windows 10.

Leste du denne? Skal tilby virtualisert bredbåndsruter til privatkundene 

Skjules

Hyper-V avhenger i utgangspunktet av maskinvarestøtte som er innebygd i pc-en prosessor. Denne maskinvarestøtten skjules derimot i dag for virtuelle maskiner som kjøres på toppen av Hyper-V, slik at verken Hyper-V eller de fleste andre hypervisorer kan installeres i en slik virtuell maskin.

Men med Windows 10 Build 10565 er det gjort en endring som gjør at det er mulig å installere Hyper-V i Windows 10 også i det første nivået av virtuelle maskiner som kjøres på toppen av Hyper-V.

Det vil si at man kan for eksempel kjøre tre nivåer med Windows 10 på samme maskinvare.

Dette gjøres mulig fordi virtualiseringsutvidelsene i CPU-en nå gjøres tilgjengelige gjennom den virtuelle CPU-en i Hyper-V. Det er uklart om utvidelsene også følger med oppover til enda høyere nivåer av virtuelle maskiner. Dette er ikke tegnet inn i illustrasjonen i toppen av saken.

Med nøstet virtualisering kan man for eksempel oppnå tre nivåer av Cortana.
Med nøstet virtualisering kan man for eksempel oppnå tre nivåer av Cortana. Bilde: Microsoft

Les også: Stadig bedre Windows 10-virtualisering 

Uferdig

Microsoft understreker at denne løsningen fortsatt er på et tidlig stadium og at den har en rekke begrensninger.

Blant annet fungerer den kun med Intels VT-x-teknologi, og det er en hel del eksisterende funksjonalitet i Hyper-V som ikke er kompatibel med virtuelle maskiner hvor nøstet virtualisering er aktivert.

Blogginnlegget inneholder en oppskrift på hvordan denne aktiveringen kan gjøres.

Gir ikke opp: Skal ta pc-markedet tilbake