Kjører Linux på umodifisert Xbox

En anonym hacker har greid utfordringen å fyre opp Linux på en umodifisert Xbox-maskin.

Kjører Linux på umodifisert Xbox

En anonym hacker har greid utfordringen å fyre opp Linux på en umodifisert Xbox-maskin.

En hacker som kaller seg Habibi-Xbox skrev lørdag en melding til XboxHacker-nettstedet hvor han avslørte hvordan det er mulig å få en Xbox spillmaskin fra Microsoft til å laste Linux.

Metoden består "save/load game"-funksjonen i James Bond-spillet 007 Agent Under Fire. Normalt brukes denne av brukeren til å lagre status i spillet til Xbox-maskinens harddisk, for senere å kunne fortsette spillet fra der status ble lagret. Men ifølge News.com fant hackeren ut at denne funksjonen også kunne brukes til å laste annen programvare, inkludert en kompakt utgave av Linux - Xbox Linux Live Plugin Distro - ved å benytte en av de USB-baserte lagringsenhetene Xbox støtter.

Hackeren skriver i innlegget at selv om ingenting faktisk vises på skjermen, fungerer oppstarten. Mangelen på bilde skal skyldes manglende på klargjøring av videosystemet. Men ifølge Xbox Linux Project skal man kunne starte opp videostøtten ved hjelp av en telnet-forbindelse til Xbox-maskinen. Forsøket er likevel mer et bevis på hva som er mulig, enn noe som mange vil ha umiddelbar glede av.

I praksis utnytter metoden en feil i lagringshåndteringen. Den minner mye om bufferoverflytsfeilene som stadig lager sikkerhetsproblemer for serverprogramvare. Habibi-Xbox mener at James Bond-spillet er langt fra det eneste som har en slik feil.

Nå er ikke det å kjøre Linux på Xbox helt nytt. Det har en stund vært mulig å gjøre dette på modifiserte maskiner, det vil si at det installeres et spesielt kort innen i Xbox-en som gir den nye egenskaper. Men siden montering av slike kort er både forholdsvis dyrt og ikke alltid like enkelt, så har mange ønsket seg en måte å kjøre Linux på Xbox uten modifikasjoner av maskinvaren.

Dette ønsket har vært så sterkt at det i fjor ble igangsatt en todelt konkurranse med til sammen 200.000 dollar i premie. Premiene er donert av sjefen for Lindows, Michael Robertson.

Den første delen av konkurransen, å kjøre Linux på en Xbox, har som nevnt for lengst blitt fullført. Den andre delen, å kjøre Linux på en umodifisert utgave, ser ut til å ha blitt oppfylt av Habibi-Xbox. For medlemmer av Xbox-Linux Project har bekreftet at metoden virker.

Men konkurransen er ikke over ennå. Fristen for å levere bidrag er 31. desember i år. På nettstedet til Xbox-Linux Project heter det at det fortsatt er grunn til å sende inn bidrag, for bidraget til Habibi-Xbox er ikke helt etter forskriftene. Metoden krever som nevnt at brukeren benytter DVD-platen med spillet "007 Agent Under Fire", og da er spørs det om man kan si at Xbox-en er umodifisert. Bidraget er likevel ikke blitt forkastet, muligens på grunn av mangel på andre bidrag.

Til toppen