Klar med komplett PC på en brikke

Prisen på enkle PC-er og internettbokser kan stå foran et stort fall. National Semiconductor er ferdig med en brikke som inneholder alt en enkel datamaskin trenger.

Prisen på enkle PC-er og internettbokser kan stå foran et stort fall. National Semiconductor er ferdig med en brikke som inneholder alt en enkel datamaskin trenger.

Prisen for en datamaskin faller med antall komponenter. Visjonen om enkle datamaskiner overalt rykker derfor nærmere med National Semiconductors (NSI) nye alt-i-ett-prosessor. Selskapet har jobbet med slankeprosjektet siden april i fjor og nå er brikken satt i produksjon, skriver BBCs nettjeneste etter en pressekonferanse i London i går (se tidligere sak fra april i fjor under).

I USA arbeider en rekke selskaper på spreng med å lansere internettbokser og PC-er til rundt 200 dollar. Den nye alt-i-ett-brikken kan bidra til denne utviklingen, mener NSI.

NSI har pakket det meste av støttekretser en internettboks trenger på én brikke de kaller Geode SC1400. I tillegg til en 266 Mhz Pentium-liknende prosessor, inneholder brikken kretser for å dekomprimere MPEG-video og konvertere video og lyd til analoge signaler for en TV. NSI hevder at dagens PC-er og internettbokser bruker seks brikker for å gjøre samme jobben.

SC1400 er første versjon av alt-i-ett-brikken. NSI forteller i sin pressemelding at kunder kan spesifisere andre moduler for blant annet nettverk eller modem-kretser de ønsker skal være med i brikken.

Brikken vil kunne bruke forskjellige operativsystemer som Windows CE og mini-Unix-versjoner. Det kan man lese ut av listen over partnere NS har samarbeidet med, der blant andre Microsoft, QNX og Wind River er med.

NSI har laget flere demonstrasjonprodukter for å gi andre produsenter idéer, blant annet en bærbar internettmaskin selskapet kaller Webpad. Dette har tydeligvis vekket appetitten i IT-bransjen.

Tidligere har America Online sagt at de skal bygge en internettboks, nå står selskapet på listen over partnere som skal bruke Geode (se egen sak under). Andre partnere er Acer, Grundig, Philips og Wyse.

Til toppen