FORBRUKERTEKNOLOGI

Klar med mye raskere DisplayPort

Koble flere skjermer, USB og Ethernet til én og samme kontakt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. jan. 2010 - 10:56

Standardiseringsorganisasjonen VESA (Video Electronics Standards Association) avduket nylig versjon 1.2 av DisplayPort, et stadig mer brukt digitalt grensesnitt for tilkobling av skjermer.

Versjon 1.2 bygger på den opprinnelige standarden, som ble godkjent i 2006, men inkluderer en rekke forbedringer.

Mange av forbedringene bygger på det at den maksimale dataraten er doblet til 21,6 gigabit per sekund, sammenlignet med det dagens versjon 1.1a støtter. DisplayPort v1.2 skal være bakoverkompatibel og dagens kontakter og kabler beholdes.

DisplayPort v1.2 støtter det VESA kaller «multi-streaming», muligheten for å sende flere uavhengige bilde- og lydstrømmer over én og samme kabel. Dette gjør det mulig koble flere skjermer til en pc ved bare å bruke én DisplayPort-kontakt. Skjermene kobles i serie eller til et nav.

Den oppgraderte standarden gjør det mulig å levere bilder til to skjermer med oppløsning på 2560 x 1600 med 60 Hz over én kabel, alternativt fire skjermer med oppløsning på 1920 x 1200 med 60 Hz. Med bare én skjerm kan man støtte oppløsninger på 3840 x 2400 med 60 Hz, eller en 3D-skjerm med oppløsning på 2560 x 1600 med 120 Hz.

Også andre kombinasjoner er mulig, for eksempel bruk av flere videokilder, skjermer med ulik oppløsning eller flere høyttalere.

Standard DisplayPort-kontakt og -plugg. <i>Bilde: DisplayPort.org</i>
Standard DisplayPort-kontakt og -plugg. Bilde: DisplayPort.org

DisplayPort v1.2 støtter også en mye raskere returkanal. Dataraten er økt fra 1 megabit per sekund til 720 megabit per sekund. Dette gjør det mulig å bruke AUX returkanalen til å overføre enten USB 2.0 eller Ethernet-data over den samme kabelen som bildet til skjermene sendes.

Også på lydsiden har DisplayPort 1.2 forbedringer. Den støtter støtter HD-lydformater som Dolby MAT, DTS HD, alle Blu-ray-formater, den kinesiske DRA-standarden og Audio Copy Protection og kategorikoder. I tillegg loves det bedre synkronisering av lyd og video.

Forbedret er dessuten støtten for Full HD 3D stereoskopiske skjermer med opptil 240 bilder i sekundet, 120 for hver øye.

En oversikt over dagens produkter med DisplayPort-støtte finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.