BEDRIFTSTEKNOLOGI

Klar med ny generasjon GPS-satellitter

Den første sendes opp denne uken.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mai 2010 - 14:40

Den første av tolv GPS IFF-satellitter (Global Positioning System) skal etter planen sendes opp i verdensrommet i morgen, den 20. mai. Oppskytningen skal skje med en United Launch Alliance Delta IV-rakett fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Den første satellitten heter GPS IIF-1.

De nye satellittene skal kunne levere kraftigere og mer presise signaler til både militære og sivile brukere.

- Disse nestegenerasjons satellittene tilbyr forbedret nøyaktighet gjennom avanserte atomur, et militært signal som er mer motstandsdyktig mot jamming, en design som skal gir systemene lengre levetid enn tidligere GPS-satellitter og et nytt sivilt signal som skal kunne bidra til luftfartssikkerheten og søk-og-redning-aksjoner, sier Craig Cooning, daglig leder for Boeing Space and Intelligence Systems, som er leverandør av alle de tolv satellittene.

Boeng GPS IFF-satellitt under testing. <i>Bilde: Paul Pinner</i>
Boeng GPS IFF-satellitt under testing. Bilde: Paul Pinner
Boeing GPS IFF-satellitt <i>Bilde: Dana K. Reimer</i>
Boeing GPS IFF-satellitt Bilde: Dana K. Reimer

Satellittene skal også være utstyrt med en prosessor som kan programmeres om mens den er i bane, noe som gjør det mulig å laste opp programvareoppdateringer for å forbedre driften av systemet.

- GPS brukes av nærmere en milliarder mennesker verden over i forbindelse med alt fra jordbruk og luftfart til offentlig sikkerhet, katastrofehjelp og rekreasjon, for ikke å snakke om dets militære bruk i forbindelse med presisjonsnavigsjon og timing av operative enheter, sier U.S Airforce-oberst, David Madden, GPS Wing Commander, i en pressemelding.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.