Klar med trykt utgave av Wikipedia

Tyskere har nå lansert en utgave av nettleksikonet i bokform.

Klar med trykt utgave av Wikipedia

Tyskere har nå lansert en utgave av nettleksikonet i bokform.

Wikipedia er verdens største nettleksikon, og nettstedets enorme popularitet har ført til krise blant mange tradisjonelle utgivere av leksika.

Mange forlag har besluttet å kutte ut utgivelsen av trykte leksikon, etter hvert som kunder de siste årene i økende grad har foretrukket gratisutgaver på nettet.

Det ser ikke ut til å stoppe det tyske forlaget Bertelsmann, som har valgt å gå mot strømmen. Tidligere i år varsel de at de hadde til hensikt å gi ut en versjon av Wikipedia i bokform.

Nå er de klare med oppslagsverket, som er en 992-siders utgave basert på den tyske delen av Wikipedia.

Utsalgsprisen er 19,95 euro, og av dette beløpet vil 1 euro gå til stiftelsen Wikimedia Foundation.

    Les også:

Bidragsyterne til de mange artiklene som boken låner fra får ikke penger av salget, men gis anerkjennelse i bokens siste del. Det er satt av 30 sider til å liste opp alle forfattere i en knøttliten skrift.

Artikler og illustrasjoner som er benyttet i boken har ingen direkte henvisning til forfattere, og ettersom Wikipedia er utgitt under GNU-FDL-lisensen, så er denne praksisen helt lovlig.

Av plasshensyn har forlaget måttet begrense seg til å ta med rundt 50.000 oppslagsord og rundt 1000 illustrasjon. Totalt inneholder papirutgaven 20.000 artikler, som er forkortet.

Utvalget er basert på de 20.000 mest lest artiklene på den tyske delen av nettutgaven, og de fleste innleggene er bare noen få ord lange. Hvis du lurer på hvordan det ser ut, så er smakebiter av boken tilgjengelig gjennom tjenesten Google Books.

Det store spørsmålet er hva folk skal med en papirutgave av Wikipedia. Bokutgaven koster penger, og vil blir stadig mer utdatert etter hvert som tiden går. Dessuten mister du muligheten for å søke i innholdet.

    Les også:

Til toppen