Klarsignal for å selge Telenors aksjer

Klarsignal for å selge Telenors aksjer

Den russiske namsmannen har satt i gang en prosess som kan ta minst to måneder.

Moskva (NTB-AFP-Reuters): Russland vil tvangsselge Telenors andel i VimpelCom, ifølge russiske tjenestemenn. Telenor er ikke informert, men er blitt fortalt at forberedelser til tvangssalg vil ta minst to måneder.

– Partene i tvangsprosedyren er nå i ferd med å bli orientert om beslutningen om å overføre aksjer til det statlige eiendomskontoret for salg, i streng overensstemmelse med gjeldende lover, het det i en uttalelse fra den russiske namsmannen fredag.

I en pressemelding fra Telenor heter det at selskapets advokater har forsøkt å få kommentarer fra den russiske namsmannen, men har fått til svar at kommentarer først vil bli gitt mandag.

Minst to måneder
Fra det statlige eiendomskontoret har Telenor i en separat uttalelse fått beskjed om at forberedelsene til et eventuelt tvangssalg vil ta minst to måneder.

Telenor gjentar også at selskapet er overbevist om at kjennelsen om å tvangsinndrive erstatning fra selskapet som ble gjort av en domstol i Omsk, vil bli omgjort av en høyere domstol. Det vil være «overraskende» om tvangssalget skjer før en endelig rettsavgjørelse foreligger, ifølge det norske teleselskapet.

Telenors aksjer falt kraftig på Oslo Børs da nyheten om forberedelser til tvangssalg ble kjent, og all handel med Telenor-aksjer ble stoppet i en drøy time.

26,6 prosent
Russiske myndigheter har tidligere sagt at andelen som forberedes for tvangssalg, er på 26,6 prosent av aksjene i VimpelCom. Det er bare en brøkdel mindre enn Telenors totale eierandel på 33,6 prosent som ble beslaglagt i mars. VimpelCom er et av Russlands største mobiltelefonselskaper.

Selskapet Farimex, som er registrert på De britiske jomfruøyene og som kun eier 0,002 prosent av VimpelCom, har saksøkt Telenor. Selskapet hevder det norske konsernet har påført VimpelCom store tap ved å trenere oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren URS/Wellcom.

Stråselskap for oligark

Siste rettsavgjørelse i saken ga Farimex medhold og 1,7 milliarder amerikanske dollar – tilsvarende snaut 11 milliarder kroner – i erstatning fra Telenor. Det omstridte tvangssalget skjer for å inndrive erstatningsbeløpet.

Telenor er overbevist om at Farimex er et stråselskap for den største aksjonæren i VimpelCom, Alfa-gruppen, og den mektige eieren, milliardæren og oligarken Mikhail Fridman.

Saken har skapt betydelig uro om utenlandske selskapers rettssikkerhet i Russland, selv om russiske myndigheter forsikrer at saken ikke har noen politiske ingredienser.

    Les også:

Til toppen