BEDRIFTSTEKNOLOGI

Klarsignal for Gates-satellitter

Teledesic har fått amerikanske myndigheters tillatelse til å operere et satellittsystem bestående av 840 lavbanesatellitter. Selskapets mest kjente eier, Bill Gates, satser stort på at systemet skal fungere som Jordens felles backbone for Internett fra år 2002.

Frode Eriksen
18. mars 1997 - 09:00

Teledesic koster svimlende 60 milliarder kroner og eies av Bill Gates og mobiltelefonpionéren Craig McCaw. Planen er at Teledesic skal være den ledende leverandøren av Internettaksess vis satellitt. 840 satellitter skal bygges og plasserers i lav jordbane (ca. 800 km over bakken).

Prosjektet er sett på med skepsis i mange miljøer. Blant annet er det mange som tviler på at Teledesic, som ennå ikke har bygd en eneste satellitt, ikke vil kunne få satt alle satellittene i bane innen år 2002. Dette til tross for at selskapet vurderer å gjøre bruk av bæreraketter av typen SS-20, som tidligere skulle frakte Sovjetunionens kjernevåpen, i tillegg til tradisjonelle bæreraketter.

Ett av de mest interessante spørsmålene er derfor hvilken partner selskapet velger for bygging og oppskyting av satellitene. Lockheed Martin Corp., Boeing Co., and Motorola Inc. er blant de interesserte satellittbyggerne. På oppskytingssiden er Lockheed Martin og russiske Khrunichev State Research and Production Space Center, som er mest kjent for sine Proton bæreraketter, blant de aktuelle kandidatene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.