TELEKOM

Klart for nettets store eksperiment

Alle får erfare hvordan IPv6 fungerer i ett døgn.

7. juni 2011 - 15:50

Onsdag blir store deler av verdens nettbefolkning deltakere i tidenes største eksperiment på Internett: World IPv6 Day.

Google, Facebook, Youtube, Microsoft, Yahoo, Akamai, Sony, Verisign, Mozilla, NASA og minst fire hundre større virksomheter vil da prøve ut IPv6 i ett døgn.

Flere av disse tilbyr fra før IPv6-vennlige tjenester på egne domener, men under testen er det meningen at ordinære tjenester som blant annet Google.com skal kjøre «dual stack». Det innebærer at ressursen svarer både over IPv4 og IPv6.

Hensikten er å avdekke eventuelle problemer, for å sikre en vellykket overgang til nytt adresseregime når IPv4-adressene snart tar slutt.

Telenor, TeliaSonera, EDB Ergogroup, Redpill Linpro og Telecomputing er blant virksomhetene fra våre hjemlige trakter som er med på eksperimentet.

- Våre fagfolk har jobbet med denne problemstillingen i en periode. De lager nå planer både for vår overgang, men legger også opp en løype for kundene våre, sier informasjonssjef Torgeir Kristiansen i EDB Ergogroup til digi.no.

De skal svitsje eget nettsted www.edbergogroup.com over på IPv6 i 24 timer. I tillegg jobber de sammen med Telenor for å gjøre det sammen med online.no, som også skal testes.

EDB Ergogroup har ikke satt et tidspunkt for en mer permanent overgang til dualstack. Dette er ting de vil se nærmere på, men først etter en evaluering av morgendagens IPv6-test.

Status for de forskjellige deltakende nettstedene under World IPv6 Day finner du her.

Problemfri overgang

På forhånd er det ventet få problemer. Google anslår at 99,95 prosent ikke vil merke noe, men et lite mindretall kan altså oppleve tilkoblingsproblemer under testen. Det kan blant annet skyldes feilkonfigurasjon eller nettverksutstyr med manglende støtte.

A-pressen og VG gjennomførte i fjor høst sin egen dual stack-test. Utprøvingen var så vellykket at de valgte å gjøre endringen permanent.

- Hvis du ikke har hatt problemener med å besøke VG.no de siste månedene vil du sannsynligvis heller ikke få problemer med tilgang på IPv6-dagen, opplyser Uninett.

Forrådet snart tomt

Overgangen til IPv6 har vært varslet i mange år, og skyldes en akutt mangel på IP-adresser. De siste sentrale blokkene med IPv4-adresser er allerede delt ut. Ifølge Post- og teletilsynet vil de fleste norske nettleverandører gå tomme for IPv4-adresser innen utgangen av 2012.

IPv4 har bare om lag fire milliarder adresser, mens arvtaker-protokollen kan skilte med et tilnærmet uendelig adresserom (3,4 x 1038 - et tall med 39 siffer).

Det er likevel ventet at IPv4 vil sameksistere med IPv6 i overskuelig fremtid. Den videre veksten på Internett er imidlertid avhengig av å ta i bruk IPv6.

World IPv6 Day varer ett døgn fra midnatt UTC (Coordinated Universal Time), ellers kjent som GMT. Justert for sommertid i Norge betyr det klokken 02.00 natt til onsdag 8. juni og frem til klokken 01.59 torsdag.

Eksperimentet blir arrangert og koordinert av Internet Society (ISOC), en internasjonal non-profit-organisasjon som arbeider for å fremme bruk og tilgang til Internett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

ISOC har også laget en nettside der man kan teste egen nettforbindelse: Sjekk om du er klar for IPv6.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.