FORBRUKERTEKNOLOGI

Klassisk mediespiller legges ned

Overflødig i dag, men bidro sterkt til MP3-revolusjonen.

WinAmp har riktignok i mange år kommet med ulike «skins», men ikke mye har forandret seg i det klassiske utseendet siden versjon 1.0 kom i 1998.
WinAmp har riktignok i mange år kommet med ulike «skins», men ikke mye har forandret seg i det klassiske utseendet siden versjon 1.0 kom i 1998. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 2013 - 12:57

For drøyt 16 år siden kom det en ny applikasjon til Windows som etter hvert ble svært populær, nemlig WinAmp. Raskt ble WinAmp det foretrukne programmet for musikkavspilling blant dem som ikke nøyde seg med den begrensede funksjonaliteten i Windows Media Player.

Svært mye har skjedd innen musikkdistribusjon siden 1997, og denne uken ble det kjent at WinAmp skal legges ned. Den nyste versjonen, 5.66, ble gitt ut i går. Dette er også den aller siste utgaven av programvaren som vil bli gitt ut. Etter den 20. desember i år vil programvaren ikke lenger være tilgjengelig for nedlasting fra Winamp.com. Det er AOL-eide Nullsoft som siden 1998 har gitt ut WinAmp.

WinAmp ble lansert på en tid da folk begynte å oppdage MP3-formatet som enkelt og kompakt lagrings- og distribusjonsmedium for musikk. Kort tid etter kom de første bærbare MP3-spillerne. På denne tiden var stort sett alle MP3-filer rippet fra CD-er. Da de digitale musikkbutikkene etter hvert kom, var det i liten grad MP3-formatet som kom, siden musikkbransjen den gang mente at DRM-beskyttelse var nødvendig.

Men nå har strømmetjenester som Spotify og WiMP ført til at MP3-samlingene ofte blir liggende urørte. Selv om Nullsoft ikke oppgir årsaken til at mediespilleren – som lenge har støttet også andre medieformer enn musikk – legges ned, er det liten tvil om at strømmetjenestene nok har bidratt sterkt. Bidratt har nok også overgangen til nettbrett og smartmobiler, sammen med et stort utvalg tilsvarende applikasjoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.