AVTALER & KONTRAKTER

Knallavtale for IBM i nettskyen

Men det er en hake ved avtalen med USAs innenriksdepartement som IBM ikke nevner.

USAs innenriksdepartement står for den største nettskysatsingen på føderalt nivå. IBM er en av ti selskaper som har fått kontrakter, verdt opp mot én milliard dollar hver.
USAs innenriksdepartement står for den største nettskysatsingen på føderalt nivå. IBM er en av ti selskaper som har fått kontrakter, verdt opp mot én milliard dollar hver.
15. aug. 2013 - 11:25

I mars snappet Amazon.com en nettskyavtale med CIA verdt 600 millioner dollar, i konkurranse med IBM. Nå har IBM tatt revansj: De har inngått en nettskyavtale med USAs innenriksdepartement, verdt opp mot 1 milliard dollar. Det skal være IBMs hittil største kontrakt innen offentlig virksomhet.

    Les også:

Avtalen med USAs innenriksdepartement (Department of the Interior, DOI) går ut på at IBM over en periode på ti år skal gradvis implementere nettskymodellen i all sin databehandling. Departementet skal ha tilgang til teknologi og tjenester fra IBM, også skytjenester. Pressemeldingen nevner spesielt Smart Cloud for Government, Smart Cloud for Enterprise og AIX Cloud. IBM skal bidra med lagring, filoverføring, virtuelle maskiner, databaser, webtjenester, utvikling og testing, samt SAP-applikasjoner gjennom nettskyen.

Departementet skal så kunne tilby tjenester videre til andre departementer og føderale organer fra sin IBM-baserte plattform, gjennom DOI Foundation Cloud Hosting Services, heter det videre i meldingen fra IBM.

I andre land står innenriksdepartementet for intern sikkerhet, blant annet politiet. Slik er det ikke i USA. DOIs ansvar er primært å forvalte offentlige landområder og naturressurser, blant annet nasjonalparker, demninger, fiskeri og vilt, samt håndtere saker knyttet til urbefolkningsgrupper. Gruver og oljeutvinning hører også under DOI.

DOI har et årlig IT-budsjett i overkant av en milliard dollar. Det har forpliktet seg til å spare 100 millioner dollar i året i perioden 2016 til 2020. Overgangen til nettskyen er en måte å bidra til å følge opp denne forpliktelsen.

I en egen pressemelding forklarer DOIs viseminister for teknologi Andrew Jackson at IBM ikke er alene om å bistå departementet med overgangen til nettskyen.

IBM har fått én av til sammen ti avtaler, som hver er verdt opptil en milliard dollar.

Alle avtalene er av typen «indefinite delivery indefinite quantity». I praksis innebærer dette at IBM og de andre som har skrevet under på dem, må konkurrere om de ulike prosjektene som DOIs overgang til nettskyen er delt opp i.

– Ved å ordne seg slik, håper departementet å sikre de mest konkurransedyktige prisene gjennom hele avtaletiden [på ti år], forklarer Jackson.

Det første prosjektet er hosting av SAP-applikasjoner. Selv om IBM nevner dette prosjektet spesielt i sin pressemelding, er det altså slett ikke sikkert at IBM får det.

Bloomberg oppgir at dem IBM må konkurrere med om DOI-prosjektene det kommende tiåret er:

  • Lockheed Martin
  • CGI Group
  • Verizon Communicatioins
  • Unisys
  • AT&T
  • Aquilent
  • Smartronix
  • Autonomic Resources
  • Global Technology Resources

Analytiker Afzal Bari sier til Bloomberg at DOIs nettskyprosjekter kan bli de største innen amerikansk offentlig virksomhet på føderalt nivå, og at de ti selskapene som er sikret deltakelse vil få en konkurransefordel i den videre utviklingen innen nettskyen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.