TELEKOM

Knekker mobil-duopolet i Norge

Går i strupen på Netcom og Telenor med nytt superraskt IP-basert mobilnett.

21. des. 2009 - 12:24

To milliarder kroner ligger på bordet. Pengene skal gå til byggingen av landets tredje mobilnett, et arbeid som er svært forsinket.

Ulike regjeringer har siden 2000 hatt som overordnet telepolitisk mål å øke konkurransen i Norge og har delt ut til sammen fire 3G-lisenser, noen av dem i flere utlysninger. Men fortsatt er det bare Netcom og Telenor som har bygget eget landsdekkende mobilnett.

Nå starter omsider byggingen av det tredje nettet. Det velkjente mobilduopolet i Norge får skjerpet konkurranse.

- Vi har ikke vært heldige. Først kom vedtaket i Post- og teletilsynet om lavere termineringspris, så traff finanskrisen oss midt i fleisen, sier direktør for samfunnskontakt Tom Guldberg i Network Norway til digi.no.

Men alt er glemt på en dag som dette. Endelig skal Norge få sitt tredje landsdekkende mobilnett. Bedre konkurranse på infrastrukturen bør kunne komme kundene til gode.

Tele2 og Network Norway bygger nettet sammen, gjennom det felleseide selskapet Mobile Norway. Ifølge konsesjonen fra Samferdselsdepartementet er kravet at de bygger dekning til minst 75 prosent av befolkningen.

21,6 mbit/s

- Vi har valgt Ericsson som hovedleverandør og skal bygge et såkalt HSPA-nettverk. Det innebærer en teoretisk hastighet på 21,6 megabit i sekundet, sier Guldberg fornøyd.

Etter det digi.no erfarer vant svenske Ericsson den attraktive kontrakten i kamp med Nokia Siemens Network, ZTE og Huawei.

Særlig sistnevnte har den siste tiden stukket av med mange store utstyrsleveranser, ikke minst for Netcom i Norge og Tele2/Telenor i Sverige.

- Hvorfor valgte dere Ericsson?

- De hadde det mest moderne produktet, bra kvalitet og funksjonalitet. Dessuten har de en stor og god organisasjon i Norge med erfaring og gjennomføringsevne, sier Guldberg.

Ifølge han blir hele det nye mobilnettet IP-basert. Dermed er de også klare for oppgradering til neste generasjons mobilnett eller 4G med LTE-teknologien senere (Long Term Evolution).

- Vi får i hvert fall Norges raskeste 3G-nettverk. Det er ingen hastverk med å bygge ut LTE, der tenker vi relativt likt med Telenor, sier Guldberg.

Detaljplanleggingen av det nye kjernenettet og tilhørende basestasjoner er allerede godt i gang. Likeså er testingen av selskapenes første 3G-stasjon, som digi.no skrev om tidligere denne måneden; Satte 3G-fartsrekord i Norge.

Det nye mobilnettet skal stå klart i løpet av de nærmeste to årene.

- Utrullingen starter rett over nyttår. Det er full sving første uka i januar.

Partnere og konkurrenter

Tele2 og Network Norway skal bygge og eie infrastrukturen sammen. Samtidig skal de konkurrere om kundene. Et paradoks?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- Vi er nettpartnere, men vi er konkurrenter i mobilmarkedet. Det fungerer aldeles utmerket, sier Tom Guldberg.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.