Knuste DES-koden på 3 døgn

EFF greide ved hjelp av relativt billig maskinvare å sette ny rekord i knekking av DES-56. DES (Data Encryption Standard) er svært utbredt i forbindelse med transaksjoner over Internett.

EFF greide ved hjelp av relativt billig maskinvare å sette ny rekord i knekking av DES-56. DES (Data Encryption Standard) er svært utbredt i forbindelse med transaksjoner over Internett.

Kryptoknekker: EFF DES Cracker-brikken
EFF DES Cracker-brikken.

- Electronic Frontier Foundation (EFF) har bevist det som forskere har diskutert i 20 år, nemlig at DES kan knekkes raskt og billig, sier John Gilmore, en av EFFs grunnleggere og leder for organisasjonens DES-knekkingsprosjekt, i en pressemelding. Den amerikanske regjeringen har lenge presset industrien til å begrense kryptering til blant annet DES, uten å opplyse om hvor lett det er å knekke kode generert av denne algoritmen. DES er svært utbredt i forbindelse med handel på Internett og online-terminaler. Dette er til og med snakk om den enda enklere 40-bit versjonen av krypteringsteknologien, siden det ikke er lovlig å eksportere 56-bit versjonen ut fra USA.

- Nå som allmennheten vet dette, vil den ikke lenger la seg narre til å kjøpe produkter som lover virkelig privatliv, men som kun leverer DES, sier Gilmore.

- Hvis en liten non-profit organisasjon som EFF kan knekke DES, kan konkurrentene dine det også, sier EFFs administrerende direktør, Barry Steinhardt, i pressemeldingen.

- Om fem år fra nå vil en eller annen tenåring kunne bygge en DES-knekker som sitt forskningsprosjekt på videregående, fortsetter han.

For å bevise hvor svak kryptering DES egentlig utgjør, bygge EFF den første ugraderte maskinvaren for knekking av meldinger kodet med algoritmen. Onsdag i forrige uke vant EFF DES Cracker suverent RSA Laboratory's DES Challenge II. Den forrige rekorden ble satt i februar i år, hvor en gruppe bestående av titusentalls distribuerte datamaskiner brukte 39 døgn på å løse oppgaven. Den nye rekorden lyder på 56 timer. Da hadde maskinvaren gått gjennom 25 prosent av alle mulig kombinasjoner. Dette tilsvarer mer enn 89 milliarder nøkler i sekundet.

Maskinvaren besto av en vanlig PC koblet til et kretskort bestående av blant annet 32 like, spesialdesignede brikker. Det tok EFF mindre enn ett år bygge denne maskinvaren, og prisen var under 250.000 dollar.

De amerikanske myndighetene har tidligere hevdet at det ville ta måneder for nettverk til flere millioner dollar å dekryptere én melding.

EFF har allerede gitt ut en bok om EFF DES Cracker. Boken, "Cracking DES: Secrets of Encryption Research, Wiretap Politics, and Chip Design", inneholder alle detaljer om brikkene, kortene og programvaren som EFF DES Cracker består av. EFF har gitt ut boken for at andre forskere skal kunne verifisere og kanskje forbedre de tekniske løsningene.

Boken er kun tilgjengelig på papir fordi det i USA er forbudt å publisere slik informasjon på Internett.

(Kilder: Electronic Frontier Foundation; The Register)

Les også

Til toppen