Nearby

Knytter mobilene enda tettere til den fysiske virkeligheten

Nearby skal gi brukeren riktig app på riktig sted.

Beacons som denne kan snart gi mobilbbrukere tilgang til en relevant app ved hjelp av ett enkelt klikk på skjermen.
Beacons som denne kan snart gi mobilbbrukere tilgang til en relevant app ved hjelp av ett enkelt klikk på skjermen. (Bilde: Kontakt.io)

Nearby skal gi brukeren riktig app på riktig sted.

Google har startet utrullingen av en ny versjon av Google Play Services som inkluderer en ny funksjonalitet kalt Nearby. Denne støttes av Android 4.4 og nyere.

Nearby handler om å gjøre det enklere for brukerens enhet å oppdage og kommunisere med andre enheter i nærheten. Dette kan være andre smartmobiler eller nettbrett, men like gjerne «beacon», små radiofyr som kringkaster noe informasjon til alle enheter i nærheten.

Les også: Denne serveren kan du putte i lomma

App-tilknytning

En ny mulighet med Nearby er å knytte en beacon til en gitt app. Dersom det mobile enheten kommer i nærheten av en slik beacon, vil den kunne vise et varsel til brukeren om dette. Klikker brukeren på varselet, åpnes appen dersom den er installert. Er den ikke installert, kan brukeren i stedet ledes til en webside eller foreslå at appen installeres – med ett eneste trykk på skjermen.

Det ble holdt et foredrag om Nearby allerede under Google I/O-konferansen i mai. Dette er tilgjengelig her.

Noe av poenget er å tipse mobilbrukeren om funksjonalitet eller informasjon som de kanskje ikke vet at eksisterer, eller å gjøre den lettere tilgjengelig. For eksempel kan en butikk med varsle kundenes mobil om at den har en app hvor kundene kan lese mer om de ulike varene som finnes i hyllene.

Man kan også se for seg at en betalingsapp vil kunne åpne med et klikk på skjermen så snart man nærmer seg kassaområdet i butikken.

Varsel om app fra Nearby.
Varsel om app fra Nearby. Foto: Google

Et flyselskap kan foreslå at passasjerene installerer selskapets underholdningsapp mens de venter på ombordstigning, eller en flyplass kan varsle ankommende passasjerer om en app som gjør at de kan bruke hurtigfilen i pass- og tollkontrollen.

Det sistnevnte gjelder i første omgang i USA hvor dette allerede er tilgjengelig ved visse flyplasser, dog bare for amerikanske og kanadiske statsborgere.

Nearby-funksjonaliteten bygger på mye av det samme som Physical Web-opplevelsen som ble tilgjengelig i Chrome for Android og iOS for flere måneder siden. 

Eddystone

Nearby støtter beacons av typen Eddystone, som er basert på et åpent format fra Google. Slike beacons tilbys dog fra en rekke leverandører

Også visse andre enheter basert på Google-teknologier som Google Cast og Android Wear, skal kunne bruke Nearby-teknologien til å forenkle enhetenes oppsett ved at mobilen automatisk oppdager dem og varsler brukeren om hva som behøves av mobilapper og annet for å gjøre enhetene klare til bruk.

Tango

I går ble også den første kommersielt tilgjengelige Project Tango-baserte smartmobilen avduket. Project Tango, som nå har blitt døpt om til Tango, er et Google-drevet prosjekt som har pågått i tre år for å skape mobilteknologi som gjør at mobile enheter bedre kan forstå fysiske omgivelser og bevegelser.

Dette kan utnyttes til å skape en utvidet virkelighet hvor den virtuelle objekter integreres med den fysiske verdenen. Dette er ikke så ulikt det Microsoft tilbyr med HoloLens-enheten, men med Tango skjer alt på mobilskjermen.

Den første enheten med Tango-støtte er Lenovo phab2 Pro, en ganske stor enhet som blant annet er utstyrt med 3D-kamera for å støtte Tango-funksjonaliteten. 

Det kreves spesielle apper for å utnytte Tango-funksjonaliteten. Utvalget er forholdsvis begrenset, men noen listes både her og her.

Leste du denne? Chrome for Android får en smak av den fysiske weben

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen