Kobler e-post til søk

Google lanserer kontroversiell tjeneste og sterk Siri-konkurrent.

Google vil koble din Gmail-konto til dine søkeresultater. Det kan bli kontroversielt.
Google vil koble din Gmail-konto til dine søkeresultater. Det kan bli kontroversielt. (Bilde: All Over Press)

Google lanserer kontroversiell tjeneste og sterk Siri-konkurrent.

Google varslet onsdag kveld en rekke endringer og nyheter for søk. Blant annet vil de begynne å rulle ut «Knowlegde graph», som skal tolke hva brukeren faktisk søker etter.

Men det som har skapt mest blest er imidlertid en ny funksjon som også henter søkeresultater fra brukernes Gmail-konto. Et eksempel: du skal til Molde og planlegger å ta Raumabanen fra Dombås til Åndalsnes. I innboksen til Gmail-kontoen er det en gammel mail med bilder fra en kamerat sin tur i fjor. Den vil da komme opp i resultatfeltet når du Googler Raumabanen.

– Noen ganger er ikke det beste svaret å finne på den åpne webben – det kan være et annet sted som for eksempel din epost. Vi mener du ikke skal ha din egen mini-søkemotor for å finne den mest nyttige informasjonen- Det skal bare virke, skriver Google på sin blogg der nyhetene blir presentert.

Selskapet anerkjenner imidlertid at det er et kontroversielt landskap de her beveger seg inn i. Derfor vil dette ikke bli en åpen tjeneste per i dag og opp til en million brukere vil bli invitert til å prøve den ut før den blir allment tilgjengelig.

– Vi må gjøre dette veldig forsiktig, vi forstår det, sier Amit Singhal som er direktør for søk i Google til New York Times.

Dessuten jobber Google med å finne informasjon i din Gmail-konto og gjøre denne tilgjengelig i søkefeltet på en ny måte. Dersom du har en flybillett på mail så vil Google kunne hente opp reiseinformasjonen og fremvise den i nettleseren.

Google varsler også at de vil gå nye steg for å levere nyttige tjenester til brukerne. Et eksempel som New York Times trekker frem: Dersom du har en restaurantreservasjon om en time kan Google se dette i innboksen på din Gmail, sjekke trafikken fra der du er til restauranten og dersom denne er dårlig varsle deg om at du må dra snart for å rekke det.

Selskapet lanserte også en stemmestyrt søketjeneste som skal overgå det Apples digitale assistent Siri er i stand til. Denne ble tilgjengelig for Android-smarttelefoner i juni og i løpet av noen dager skal den også bli tilgjengelig for iOS-brukere.

Da den ble presentert for amerikansk presse onsdag kunne Googles stemmestyrte app ikke bare svare på enkle søkesvar, for eksempel været, men også obskure spørsmål som lønnen til basketballspillere.

– Dette er små, men viktige, skritt for å bygge fremtidens søkemotor. En som er mye smartere og nyttig enn for bare få år siden. Det er svært spennende tider innen dette feltet nå, skriver Singhal på Googles blogg.

    Les også:

Til toppen