Utviklerprofilen

– Koding var alt jeg likte med matte, bare bedre

Patricia Aas hadde egentlig ingen planer om å bli utvikler.

Patricia Aas hos Vivaldi Technologies foretrekker å programmere med C++.
Patricia Aas hos Vivaldi Technologies foretrekker å programmere med C++. (Foto: Privat)

Patricia Aas hadde egentlig ingen planer om å bli utvikler.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Denne ukens utviklerprofil er Patricia Aas (39), utvikler i Engineering-avdelingen til Vivaldi Technologies.

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Jeg jobber i Chromium, et open source-prosjekt som er utgangspunktet til nettlesere som Vivaldi, Chrome, Opera og Brave. Jobben min er å fikse bugs og utvikle features i C++.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Jeg jobber enten på kontoret eller hjemme.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du jobber med akkurat nå?
Jeg jobber i Chromium og har i det siste året jobbet for det meste med media på alle plattformer. For å dekode video og audio så trenger man en dekoder. Denne er en modul som tar inn komprimert media og dekomprimerer den. For ikke-patenterte kodeker kan man bruke dekoderne som er bygd inn i Chromium, mens for resten bruker vi plattformens medie-biblioteker og eventuelle dekodere som kommer med GPU-en.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Jeg ble ferdig med mastergraden min i informatikk i 2005 og har siden jobbet som utvikler. For det meste i C++, men også noen år i Java. Til sammen har jeg holdt på i 12 år.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Koding var alt jeg likte med matte, bare bedre – for det ble noe da jeg var ferdig.

Nei, jeg begynte i Opera i 2005 og jobbet der i fire år, deretter jobbet jeg hos Knowit i to år, Cisco i fem år og nå Vivaldi i ett år.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Jeg lærte å kode ved en tilfeldighet på universitetet. Jeg hadde egentlig tenkt til å studere matematikk og språk, men tok et kurs i en Lisp-dialekt som heter Scheme. Allerede ved den første oppgaven skjønte jeg at dette ville jeg gjøre mer av. Koding var alt jeg likte med matte, bare bedre – for det ble noe da jeg var ferdig.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Frem til nå har jeg jobbet for det meste på Linux. Selv om mye har vært kryssplattformkode, har arbeidsplattformen alltid vært Linux, både på desktop og i embedded. Fram til i år. Nå sitter jeg på Linux, Windows og Mac og bytter mellom dem hele tiden.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Jeg har alltid vært veldig glad i å jobbe på Linux. Det er en plattform hvor man virkelig kan få kontakt med både OS og hardware, og hvor man kan lese koden til alle bibliotekene. Nå, etter å ha brukt Windows og Mac som utviklersystem i et år, ser jeg appellen deres også, så jeg prøver nå å lære mer om dem på OS-nivå.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Vanligvis jobber jeg i C++, men det varierer etter behov og hvilket problem jeg vil løse. Til noen ting er bash eller python det riktige valget. For web er det JavaScript/HTML/CSS. Lager man en app til Android, blir det fort Java.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Jeg liker C++. Ofte av mange av de samme grunnene som andre hater det. Det er et utrolig kraftig språk sammen med C, og begge er mye brukt i lavnivå- og ytelseskritisk-kode. Jeg synes språket er utfordrende og at problemene man løser med det, ofte er veldig interessante.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Jeg liker C++. Ofte av mange av de samme grunnene som andre hater det.

En «Linux»-terminal og en nettleser. Jeg bytter OS hele tiden og ser at uten en fungerende «normal» terminal ville jobben min blitt utrolig slitsom. Nettleseren er nødvendig for å organisere samhandling med andre og research rundt det jeg jobber med.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Jeg liker å jobbe rett under GUI, på biblioteker, komposisjon av vindu, medieintegrasjon i GUI, plattformintegrasjon av features generelt, og sikkerhet.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Jeg leser bøker, ser videoer av talks og prøver å gå på så mange konferanser jeg kan.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
Foreløpig har de ikke endret så mye i arbeidsflyten min, for jeg jobber gjerne i shippet kode. Den kjører på brukerens maskin, om det så er i embedded eller på desktop. Samtidig siver en del av filosofien igjennom. Angående konteinere så er teknologien i dem veldig interessant, og den har hatt stor innflytelse på sandboxing i nettlesere.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Dette kalles ofte IoT (Internet of Things), men er egentlig bare en videreutvikling av klassisk embedded, bare med wifi og andre trådløse kommunikasjons-former.

Jeg tror vi vil få enda flere bittesmå maskiner som blir integrert i brukernes liv. Ting i hjemmet, i klær og utstyr, til og med i kroppen. Dette kalles ofte IoT (Internet of Things), men er egentlig bare en videreutvikling av klassisk embedded, bare med wifi og andre trådløse kommunikasjonsformer. Disse er veldig begrenset i ytelse og vil kreve mer klassisk programmering som bruker lite ressurser, og som da kan få ut så mye som mulig av maskinvaren. På grunn av hvor integrert teknologi blir i menneskers liv, tror jeg vi vil se at sikkerhet og personvern blir områder hvor de fleste utviklere vil trenge å lære mer.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Jeg skulle gjerne kunnet mer om grafikk, kanskje spesielt Vulkan. I tillegg har jeg en hemmelig drøm om å lære meg å programmere FPGA-er. Jeg skulle nok hatt enda mer om nettverk og sikkerhet, men kanskje på topp i disse dager er det å lære meg reverse engineering.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Jeg går på så mange jeg kan, og i år har jeg også begynt å holde talks. Opp igjennom årene har jeg gått mye på NDC og JavaZone. I høst var jeg på NDC TechTown, som var en embedded konferanse, og det var veldig gøy. Jeg håper å dra på ACCU i England og BlinkOn, en konferanse for Chromium/Blink utviklere.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Jeg synes det er flott! Jeg er faktisk en stor fan av GDPR generelt. Det å ha et mandat for å beskytte brukerne våre er en gave til alle utviklere.

I sommer pekte du på svakheter ved den maskinelle opptellingen av stemmesedler ved stortingsvalget. Føler du at du nådde fram med kritikken?

Jeg har vært veldig lite imponert av åpenheten til Valgdirektoratet, og har bare blitt enda mer skeptisk til hvordan vi håndterer valg i Norge.

Ja og nei. Ja, de gjorde en manuell opptelling av alle stemmer, men det ble ingen revisjon av valget. Vi vet ikke hva maskinene kom fram til, hva den manuelle tellingen kom fram til, eller hva som ble tatt for å være sannhet. I tillegg var reguleringen midlertidig: den går ut på dato til nyttår. Hvem vet hva som skjer ved neste valg?

Jeg har vært veldig lite imponert av åpenheten til Valgdirektoratet, og har bare blitt enda mer skeptisk til hvordan vi håndterer valg i Norge.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
For det meste har jeg jobbet i proprietær kode, selv om det ofte er i kode som er åpen, men har lisenser som tillater modifikasjoner. Nå jobber jeg i Chromium, men jeg har foreløpig ikke upstreamet noe. Det er litt skummelt egentlig, men det er noe jeg håper å begynne med til neste år. 

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Lite. Jeg har familie og små barn, så det har jeg sjelden tid til selv om jeg gjerne skulle ha lekt mer på fritiden.

Har du noen (andre) hobbyer?
Nei, ikke egentlig, jeg liker å lese, se filmer/serier og reise, men hvem gjør ikke det? Det blir som sagt lite fritid, men jeg har noen hobbyer jeg håper å få tid til en dag, jeg har for eksempel lyst til å lære meg å sy klær.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Det er ren meditasjon for meg.

At jeg kan lage noe av verdi for andre med bare hodet mitt og en datamaskin. Det er jo helt utrolig. Og så jeg elsker å programmere. Når man er i «sonen» og har en god flyt, er det som om man forsvinner inn i en egen verden og mister kontakt med alt annet. Det er ren meditasjon for meg.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det blir ofte litt mye møter. Det er også utrolig få jenter i C/C++-utvikling, og det synes jeg er trist.

Føler at du får den lønnen du fortjener?
Dette er et vanskelig spørsmål, for på den ene siden er vi jo utrolig privilegerte som sitter i behagelige kontorer hele dagen og går hjem til fornuftig tid. På den andre siden er det et yrke hvor du aldri er ferdig utdannet, du må jobbe kontinuerlig med å lære nye ting for å være relevant i jobbmarkedet.

Les flere utviklerintervjuer på vår samleside »

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen