DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Kommunen har hatt 7 måneder på seg til å rette opp i elendigheten. Neste fredag vanker det dagbøter på 10.000 kroner: – Vi rekker ikke å rette alt

askoy
askoy
29. juni 2018 - 14:43

Askøy kommune får kraftig refs av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) fordi nettsidene deres bryter med kravene til universell utforming. Om ikke kommunen har rettet opp i slurvet innen fredag 6. juli, vanker det dagbøter på 10 000 kroner frem til nettsidene følger de strenge kravene.

Det vil i så fall være første gang noensinne at Difi gir bøter til en kommune for brudd på reglene om universell utforming.

Fant flere avvik

Vi gjennomførte tilsyn av hjemmesidene i høst og fant flere avvik. Selv om Askøy har rettet opp flere av dem, så er det fortsatt en del som gjenstår, sier direktør for tilsyn i Difi, Malin Rygg til NRK - som først omtalte saken.

«Forskrift om universell utforming av IKT» ble vedtatt av Stortinget i 2013, og betyr at alle i samfunnet skal ha lik tilgang til alt på norske nettsteder.

Derfor må norske nettsteder blant annet være lette å navigere i og tilpasset mennesker med lese- og skrivevansker. 

Kodefeil og snarveier som mangler

Kommunens nettsider er svært dårlig tilpasset for blinde og svaksynte, og kompatibiliteten med såkalte skjermlesere er langt under pari.

– Et av avvikene fører til at de som bruker skjermleser eller andre hjelpemidler for å lese vil få problemer. Dette er viktig å ha på plass for at alle skal kunne bruke hjemmesiden, sier Rygg til NRK.

I Askøy kommune sitt tilfelle er det fire avvik de ikke har rettet opp, opplyser Difi til digi.no:

Malin Rygg er tilsynsleder i Difi. <i>Foto:  Difi</i>
Malin Rygg er tilsynsleder i Difi. Foto:  Difi
  • Brukeren får ikke feilmelding om hva som er fylt ut feil i et skjema de prøver å fylle inn
  • Det mangler snarveilenker til hovedsiden fra mange undersider
  • Det er kodefeil i flere tabeller
  • Problemer med tastaturnavigasjon på hele nettstedet

Tilsynslederen har tidligere uttalt til digi.no at kravene som stilles til norske nettsteder er enkle å følge. 

Som Tek10-kravene

Skal vi fullt ut høste gevinstene av den rasende digitaliseringen er vi avhengige av at det samtidig blir lagt til rette for så mange brukere som mulig, argumenterte hun den gang.

– Du kan sammenligne det med byggeforskriftene. Vi tenker annerledes i dag enn vi gjorde før, og det stilles mye strengere krav til tilgjengelighet nå enn noen gang tidligere, sa tilsynsleder Malin Rygg i Direktoratet for forvaltning og IKT til digi.no og fortsatte:

– Det er viktig at vi har god tilgjengelighet samtidig som vi prøver å være så effektive med plassen som mulig. Slik er det også på nett.

Kommunen får ikke rettet opp til fristen

Kommunikasjonsdirektør Dag Folkestad i Askøy kommune forteller til NRK at de jobber hardt for å rette opp avvikene.

IT-avdelingen deres jobber nå på spreng for å rette opp i noe av elendigheten, men på grunn av ferieavvikling hos et ekstern firma, vil de ikke komme i mål.

– Dermed får vi ikke rettet alt før i august, sier Folkestad til statskanalen.

Derfor vil dette bli en dyrekjøpt lærepenge for kommunen med 29 000 innbyggere. 

– Askøy kommune har rettet mye, og det er ikke store feil som gjenstår, men de har hatt mulighet til å rette opp disse manglene lenge. Når det da likevel ikke blir rettet, gir vi kommunen sanksjoner, sier tilsynsleder Rygg til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.