ANALYSER

Komplett nest størst på PCer i 2003

Ferske tall dokumenterer at Komplett.no, ikke Fujitsu-Siemens eller Dell, er Norges nest største PC-leverandør.

6. feb. 2004 - 11:09

De store PC-leverandørene slåss om være størst. Dette gir prestisje og forhåpentligvis nye kunder.

På toppen av den tradisjonelle listen over de største PC-leverandørene i Norge troner HP etter oppkjøpet av Compaq. Fujitsu-Siemens har klart å kapre andreplassen foran den internasjonale vinneren Dell og så følger leverandører som IBM og Toshiba.

Tall fra tredje kvartal tilsier at HP solgte 51.406 PCer og PC-servere i tredje kvartal. Fujitsu Siemens solgte 23.587 maskiner og Dell solgte 22,752 maskiner.

Men denne listen inneholder en stor feilkilde - den teller bare komplette maskiner. Den vanlige målemetoden skjuler nemlig store deler av markedet.

I oktober avslørte digi.no at Komplett.no egentlig kanskje er den overlegent nest største PC-leverandøren i Norge. (Se tidligere sak i boksen til høyre)

Det er i utgangspunktet ikke så lett å måle hvor mange maskiner som selges i løse deler, men Komplett.no-sjef Eric Sandtrø forteller til digi.no at hovedkort er et meget godt måleparameter.

- Vi ser på systemene våre at når folk bestiller et nytt hovedkort, bestiller de så å si nesten alltid et fullt sett med nye komponenter. Kanskje de beholder diskettstasjon og CD-leser, men folk bytter nesten alltid ut prosessor, harddisk, minne, grafikkort og kabinett. Dermed har de i praksis kjøpt en ny PC fra oss, fortalte Sandtrø i oktober.

I løpet av de tre første kvartalene solgte Komplett 90.000 hovedkort og Sandtrø forventet et salg på ytterligere 40.000 i fjerde kvartal.

Disse tallene bekrefter salgssjef hos Komplett.no, Rune Tetlivold.

- Vi fortalte om et litt skuffende salg i november, så salget endte på 135.000 hovedkort i 2003. Men i tillegg solgte vi 10.000 bærebare og 20.000 ferdige maskiner, forteller Tetlivold til digi.no.

Selskapet ender altså med et salg på i praksis 165.000 PCer i fjor. Dette understreker Komplett.no plassering som Norges nest største PC-leverandør.

Tallene understreker også et enormt, men lite belyst del av PC-marked i Norge. PC-salget brukes som indikator for hvordan det går med IT-bransjen, men det reelle salget er altså langt høyere enn hva dagens statstikker viser.

Fordi Komplett.no er børstnotert, vil ikke Tetlivold gå ut med selskapets estimater for hovedkort-salg i 2004, men han forteller at man forventer vekst.

Kompletts salgssjef er ellers skuffet over de nye Pentium 4-prosessorene. I likhet med svært mange andre undrer han seg over hvorfor ytelsen faktisk ikke er løftet i nevneverdig grad - til tross for at Intel har doblet antall transistorer fra forrige generasjon Pentium 4.

- Vi skulle gjerne ha sett høyere ytelse, mange av våre kunder vil nok forsøke å overklokke. VI tror ikke dette vil påvirke salget, men vi under oss over hva Intel driver med, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.