Konge på oppgang, raka fant på nedgang

Det er lett å tjene penger når aksjemarkedet går opp. Verre er det når aksjemarkedet faller.

I dagens oppslag på digitoday.no har vi flere eksempler på hvor stor risiko det er i aksjemarkedet. Eksemplet med barnehagelæreren i USA viser hvor lett det er å bli konge for en dag.

Når markedet går opp, sier det seg selv at det lett å plukke aksjer. Markedet går jo opp nettopp fordi at majoriteten av aksjene stiger (i hvert fall de med høyest markedsverdi). Aksjemarkedet er som flo og fjære; ved flo sjø stiger alle båtene, og ved fjære synker alle. Derfor er det ingen grunn til å bli genierklært hvis du mangedobler innsatsen ved å handle på margin i oppgangstider. Flesteparten av disse taper pengene igjen når markedet snur.

Det Mazeka gjorde var ganske enkelt å satse alt på ett lodd. "Tilfeldigvis" kjøpte han et lodd i IT-bransjen som opplevde det største bonanza i manns minne. Selv mora mi kunne gjort det samme. Det hele handler om flaks, ingenting annet.

Og etter gevinsten er du selvfølgelig verdensmester i å plukke aksjer. Tross alt, du har jo mangedoblet innsatsen på kort tid. Slikt står det respekt av. Overmotet tar overhånd og du velger ut en ny aksje som du har stor tro på. Du har gjort bra med research og kommet frem til at aksje ABC er betydelig undervurdert. Du går tungt inn i aksjen og satser nesten alt på ett kort. Du handler til og med på margin (på lånte penger).

Men nå har markedet snudd. Bonanza-perioden er over og aksjemarkedet er i ferd med å vende ned. I slike tilfeller nytter det ikke å gå i mot markedet. Kun de færreste aksjer går i mot strømmen. Oddsene er ganske enkelt ikke på din side.

Det er i nedgangsperioder at klinten skilles fra hveten. Hobbysparerne som har levd høyt på et stigende marked sitter plutselig på aksjer som de skyver inn i skuffen i påvente av bedre tider.

Det er når du taper penger at du lærer aksjemarkedet å kjenne.

Les mer om: