JUSS OG SAMFUNN

Konkurstruet Kodak saksøker Apple

Kjemper hardt for å overleve.

Estman Kodak sliter tungt med inntektene og står på randen av konkurs. Nå håper de at søksmål mot Apple og HTC vil føre til penger i kassen.
Estman Kodak sliter tungt med inntektene og står på randen av konkurs. Nå håper de at søksmål mot Apple og HTC vil føre til penger i kassen. Bilde: Brendan McDermid/Reuters/SCANPIX
11. jan. 2012 - 09:08

Det skapte overskrifter verden rundt da det ble kjent at Eastman Kodak ville søke konkursbeskyttelse. Selskapet, som fullstendig dominerte markedet for kjemibasert fotografering, taklet ikke overgangen til digitale bilder.

Men selskapet vil ikke gi seg uten kamp. Reuters melder at den fordums storheten innen fotomarkedet nå varsler søksmål mot Apple for brudd på patenter selskapet har knyttet til digitale bilder. Også mobiltelefonselskapet HTC har blitt varslet om søksmål. Ifølge Reuters skal Eastman Kodak ha stevnet de to selskapene inn for USAs internasjonale handelskommisjon, ITC (International Trade Commission).

Ifølge Wall Street Journal mener Kodak at Apple og HTCs metode for å flytte bildefiler fra for eksempel en smarttelefon eller nettbrett bryter med deres patenter på området. Selskapet hevder at de var først ute med å finne en metode for å overføre bilder fra et digitalkamera uten at bildefilen ble lagt inn i en PC.

I tillegg blir HTC beskylt for å bryte Kodaks patenter innenfor forhåndsvisning av bilder. Dette har Kodak tidligere beskylt Apple for. Hverken Apple eller HTC har ønsket å kommentere søksmålet.

Kodaks betydelige katalog med patenter er nå en viktig inntektskilde for selskapet. Selskapet opplever at deres tradisjonelle film-virksomhet, kjemibasert fotofilm og systemer for fremkalling, er i betydelig fall. Selskapet klarte aldri å flytte fokus fra kjemibaserte løsninger til digitale foto.

Men inntektene fra diverse lisenser og fra tidligere søksmål knyttet til sine patenter har begynt å tørke opp, og selskapets patentportefølje har følgelig falt i verdi. Som digi.no har rapportert tidligere ønsker Kodak å selge deler av sin patentportefølje, men dette skal så langt ikke ha ført frem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.