Konsulentselskapene ansetter igjen

Accenture og Cap Gemini Ernst & Young gir nå gass, noe som er godt nytt både for bransjen og arbeidsledige konsulenter.

Accenture og Cap Gemini Ernst & Young gir nå gass, noe som er godt nytt både for bransjen og arbeidsledige konsulenter.

Etter to svært tunge år, lysner det nå definitivt for IT-bransjen i Norge. Det er ingen Eldorado-stemning, men signalene er tydelige, deriblant fra de store konsulentselskapene som gjennomfører tunge IT-prosjekter for både offentlig sektor og næringslivet.

De store konsulentselskapene oppgir ikke kvartalsresultater for sine norske virksomheter. Bevegelser i antall ansatte blir derfor den beste indikatoren for utviklingen. At de nå ansetter, er også svært godt nytt for de mange arbeidsledige fra IKT-bransjen.

Accenture giret høyt under dotcom-årene og måtte senere gjennomgå mange runder med kutt. Men hittil i år har selskapet økt staben med 42 ansatte, fortalte selskapet nylig.

Nå øker også konkurrenten Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) farten. I store annonser i en rekke medier har konsulentselskapet stillingsannonser der de ber om IT-arkitekter, SAP-konsulenter og IT-prosjektledere.

At regnskapene nå har lysnet, understrekes av at man skal ha folk til det som i dag er de fire tyngste utviklingsmiljøene: Java, Microsoft .Net, Oracle og IBM stormaskin. Selskapet skal ha folk til både kontorene i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Annonsen sier ikke hvor mange folk CGE&Y skal ha, verken totalt eller i hver kategori. Men Thor Christian L'orange, avdelingsdirektør for Technology services, forteller til digi.no at planen er å øke staben med 15-20 ansatte.

- Den viktigste måleparameteren vår er beleggingsgraden på våre konsulenter og den er nå oppe i nesten 80 prosent. Stort høyere kan den ikke være skal du ha tid til litt interne aktiviteter. Derfor må vi nå øke staben, både for håndtere eksisterende oppdrag og nye, sier L'orange til digi.no.

Det skal ikke være én spesiell sektor eller landsdel som løfter seg spesielt.

- Vi opplever et jevnt trykk for alle våre kontorer og oppdragsmengden øker i alle sektorer, både offentlig sektor og private sektorer som transport og finans. Selskapet opplever også økt etterspørsel på tvers av sine tilbud, fra utvikling til drift og forvaltning, forteller CGE&Y-sjefen.

Den relativt sett høye arbeidsledigheten hjelper CGE&Y. De kan ta seg råd til å forlange minst fem års erfaring. Men i motsetning til mange andre selskaper, utnytter ikke konsulentgiganten de dårlige tidene til å kutte kostnader.

- Vi har faste lønnssystemer og har ikke gjort noen kutt de siste årene. De som nå kommer inn får de samme betingelsene som eksisterende ansatte, forteller L'orange.

Selskapet foretrekker ikke folk som er i arbeid over arbeidsledige. L'orange påpeker at de fleste som har mistet jobben i IKT-bransjen ikke har skyld i dette selv.

Men CGE&Y har dog gjort en endring siden dotcom-årene.

- For noen år siden skulle vi og veldig mange andre innha all kompetanse selv. Nå lener vi oss mer på partnere og leier inn heller konsulenter fra en av dem dersom vi trenger spisskompetanse på felter vi ikke så ofte har bruk for, forklarer han.

CGE&Y har i dag 650 ansatte i Norge.

Til toppen