Konvergens-bokser ikke helt i mål

En ny type bokser kobler sammen PCen med TVen og stereoanlegget, men de er ikke helt ferdige.

En ny type bokser kobler sammen PCen med TVen og stereoanlegget, men de er ikke helt ferdige.

Konvergens har vært et av de store moteordene i IKT-bransjen i mange år, men foreløpig har det ikke blitt så mye sammensmeltning mellom databransjen, filmbransjen og telebransjen.

Mange selskaper og forretningsplaner, blant annet gigantfusjonen mellom AOL og Time Warner, har strandet på at de kritiske boksene som skulle koble sammen PCen med TVen og stereoanlegget ikke var på plass.

Utfordringene er mange. En av dem er at brukere ikke kan eller vil strekke kabler gjennom vegger og rom der de bor. En annen er konvertering mellom digitale og analoge formater, noe som krever datakraft og styringen av PCen som står i et annet rom er en annen utfordring.

Nå begynner begge utfordringene å løse seg. Nylig lanserte Linksys og SMC to konkurrerende løsninger som understreker at man har kommet langt, men dog ikke er i mål.

Begge produktene bruker WLAN trådløse nett til å overføre signaler fra PCen, men pris og funksjonaltitet varierer. Boksene forutsetter at du har en WLAN-basestasjon koblet til PCen din.

Linksys er et datterselskap av mektige Cisco og har lansert Wireless-B Media Adapter. Boksen står på stua nær og har utganger for tilkobling av TV og stereoanlegg - med to phono-plugger kobler du til boksen som en annen lydkilde.

Men som "B"en i navnet indikerer bruker Linksys 802.11b som er i utgangspunktet gir 11 Mbit fart i sekundet. Men i praksis bruker trådløse WLAN-nett opp mot halvparten av båndbredden til feilsjekk og annet. Dette gjør at 802.11b og Linksys-boksen ikke kan overføre video.

Boksen markedsføres for avspilling av MP3-musikk på stereoanlegget og fremvisning av digitale bilder på TVen. Dette styrer du med fjernkontrollen. Prisen ligger på 1500 kroner.

SMC, en annen stor leverandør av billige nettverksprodukter, selger lignende produkt, EZ-Stream Universal Wireless Multimedia Receiver. Denne boksen bruker 802.11g-standarden som gir en teoretisk hastighet på 54 Mbit i sekundet.

Dette retter opp det største handikapet Linksys-boksen sliter med. Med SMC-boksen kan du motta en MPEG-2 videostrøm fra en DVD i PCen din og få et analogt signal du kan vise på en vanlig TV. Men SMC-boksen er ikke i mål, for leser man
spesifikasjonene mangler det fremdeles en nødvendig funksjon. Du får bare overført stereo lyd - ikke surround-lyd.

Å overføre både et DVD-kvalitets videosignal og surroundlyd klarer sannsynligvis heller ikke et 802.11g-nettverk. Men SMC og Linksys-produktene er nyttige for en rekke bruksfelter og kan fullt utnytte slå bro over mye av dagens konvergens-kløft.

Til toppen