INTERNET ARCHIVE

Kopierer «hele internett» til Canada for å beskytte det mot Trump

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. nov. 2016 - 20:00

Internet Archive, som er mest kjent for tjenesten Wayback Machine – som lagrer historiske kopier av milliarder av websider, frykter hva som kan bli konsekvensene for tjenesten når den nye Trump-administrasjonen overtar på nyåret. 

Organisasjonen holder i dag til i USA, men mener at de radikale endringene som Donald Trump har lovet, vil kunne føre til betydelige restriksjoner i mulighetene til å ta vare på det arkiverte materialet på en måte som er trygg, privat og tilgjengelig i all framtid. 

Personvern

– Gjennom historien har biblioteker kjempet mot forferdelige krenkelser av personvern, hvor mennesker har blitt internert bare på grunn av det de leser. Her hos Internet Archive kjemper vi for å beskytte privatlivet til leserne vår i den digitale verdenen, skriver grunnleggeren av Internet Archive, Brewster Kahle, i et blogginnlegg. Ikke engang IP-adressen til brukerne blir tatt vare på.

– Historien om biblioteker er en historie om tap. Biblioteket i Alexandria er mest kjent for sin forsvinning. Biblioteker som vårt er utsatt for forskjellige bruddlinjer, som jordskjelv, juridiske regimer eller institusjonell svikt, skriver Kahle.

Det har derfor blitt bestemt at det skal lages en kopi av de digitale samlingene til Internet Archive i Canada. 

Problemet er at dette ikke blir gratis. Dagens arkiv er på 26 petabyte, og det å etablere en kopi betyr betydelig økt utgifter. 

Som en non-profit organisasjon avhenger Internet Archive av donasjoner fra brukerne. Det er tydelig at mange har tatt oppfordringen alvorlig, men i kommentarene til blogginnlegget til Kahle, går det fram at dette ikke alltid er like enkelt. 

Les også: AI-en hans spådde Trump-seieren to uker før valget. Hadde også rett i 2012, 2008 og 2004

Ble nektet

En person som kaller seg tzigi skriver i en kommentar at vedkommende er en lavlønnet doktorgradsstudent i et land i Øst-Europa og bare har råd til å donere én dollar. Det tilsvarer det vedkommende bruker på mat i løpet av en dag.

Men da tzigi forsøkte å donere dette beløpet, ble han eller hun møtt med en advarsel om at donasjonen var under minimumsbeløpet og en påstand om at kredittkortet som ble benyttet kunne være stjålet. 

Heldigvis får han en forklaring av andre lesere av blogginnlegget, som forteller at dette er en utbredt metode for å hindre kredittkortsvindlere i å teste om kredittkortinformasjonen de har fått tilgang til, faktisk fungerer. Dette fordi ingen vil heve øyenbrynene over det blir donert vekk et lite beløp til en veldedig organisasjon.

Flere av dem som har svart tzigi, forteller at de vil donere en del ekstra penger på vegne av tzigi.

Leste du denne? Nå har de tatt vare på all verdens websider i 20 år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.