Korrupsjonssak stopper Nokia/Siemens-oppkjøp

Korrupsjonssaken i Siemens får nye konkvenser. Nå setter Nokia kjøpet av Siemens tele på hold.

Korrupsjonssak stopper Nokia/Siemens-oppkjøp

Korrupsjonssaken i Siemens får nye konkvenser. Nå setter Nokia kjøpet av Siemens tele på hold.

Korrupsjonsskandalen i Siemens blir stadig større og tidligere i uken ble det kjent at selskapet mistenkes for å ha brukt flere milliarder kroner på å betale bestikkelser for å sikre seg kontrakter. Bestikkelsene kan gå hele syv år tilbake.

Dette skjer samtidig med at Siemens skal selge nok en bit av selskapet. Nokia har undertegnet en avtale om å kjøpe Siemens Networks, divisjonen som lager utstyr til telenett.

Tidligere i uken begynte det å ryktes at Nokia vurderte avtalen på nytt, for mye av anklagene i korrupsjonsskandalen er rettet nettopp mot Siemens Networks. Nokia kan derfor få med seg omfattende juridiske problemer på kjøpet.

Og nå bekrefter Nokia ryktene: Oppkjøpet er satt på hold. Oppkjøpet skulle egentlig vært gjennomført per 1. januar, nå vil det skje "i løpet av første kvartal", skriver Nokia. Det burde nok ha stått "om alt er i orden", for Siemens skal først gjennomføre "an appropriate compliance review", en grundig gjennomgang av selskapet.

Teleutstyrsbransjen er inne i en tung konsolidering: Ericsson har kjøpt Marconi mens Alcatel og Lucent har gått sammen, noe Nokia forsøker å kontre ved å kjøpe virksomheten til Siemens.

Hvis fusjonen går igjennom, vil Nokia/Siemens Networks omsette for 16 milliarder euro i året.

Siemens har de siste årene slitt med store underskudd i en rekke divisjoner og solgte mobiltelefon-divisjonen til Benq som kjapt la den ned. Her i Norge selger Siemens sin konsulentvirksomhet, Business Services, etter en korrupsjonsak med sin største kunde, Forsvaret.

Til toppen