BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kosmisk PC-trussel

Kosmisk stråling er allerede et problem for datautstyr ombord i romfartøy og flymaskiner. Ved den stadig økende miniatyriseringen av datakomponenter er de på vei til å bli så følsomme at kosmisk stråling blir et alvorlig problem på landjorden.

Pål Gleditsch
27. jan. 1997 - 08:00

Pass deg! Kosmisk stråling truer og kan ødelegge datamaskinen din. Selv om den står på kontoret ditt. Og dette er ikke science fiction, skal vi tro forskere hos Ericsson SAAB Avionics. De elektroniske komponentene i en datamaskin blir stadig mindre, og mer følsomme - og det gjør at strålingen snart kommer til en PC nær deg...

Forskerne mener altså at den kosmiske strålingen som treffer jorden snart kan slå ut en datamaskin som befinner seg på bakken. Om få år får vi trolig se de første eksempelene, mener forskerne. Hvis neutronene i slik stråling treffer en krets i maskinen kan en null bli til ett i det binære språket. Og maskinen kan plutselig gjøre noe annet enn det den er programmert for.

Science fiction og små grønne menn tenker du kanskje, men dette er ikke noe nytt. Allerede i 1962 ble professoren Torkel Wallmark ved Chalmers tekniska högskola oppmerksom på problemet. Han mente da at kosmisk stråling kunne slå ut elektronikken i romfartøy. Han fikk rett i 1970 da de første problemene ble oppdaget. Da ble datamaskiner som mistet informasjon i minnet oppdaget for første gang. Men dette var altså i meget stor høyde, i fartøy som kretsen rundt jorden.

At elektronikk i fly også kunne skades, var det derimot ingen som trodde på. Men for noen år siden oppdaget SAS at de små bærbare maskinene de hadde kjøpt for å beregne drivstoff-forbruk under flyvning hadde blitt feilprogrammert etter en flyvning. Derfor søkte SAS hjelp og fikk det av SAAB Avionics. Undersøkelser viste at det dukket opp en feil hver to hundrede flytime pr. minnekrets. Og det høres kanskje ikke så ille ut. Men det kan godt sitte 64 minnekretser i en bærbar datamaskin, noe som kan føre til at en PC teoretisk sett kan få en feil hver tredje time. Det vil si to ganger under en flyvning over Atlanteren, skriver Svenska Dagbladet.

- Om noen år kan datamaskiner på bakken også være i risikosonen, sier Karin Johansson på Ericsson Saab Avionics. Elektroniske komponentene i datamaskiner blir stadig mindre, og en bivirkning er at de blir mer følsomme for kosmisk stråling.

Enn så lenge er det bare maskiner i stor høyde som er i faresonen, men ved den fortsatte miniatyriseringen av komponenter kommer problemet stadig nærmere oss vanlige jordboere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.