BEDRIFTSTEKNOLOGI

Koster flesk å bytte teleoperatør

EU-kommisjonen har varslet gransking av Deutsche Telekoms praksis med å ta et gebyr på flere hundre kroner når kunder ønsker å bytte til en annen teleoperatør.

Frode Eriksen
12. jan. 1998 - 14:47

Det tyske televerket, Deutsche Telekom, åpnet det nye året med å kreve opptil 600 kroner av sine kunder som ønsket bytte til en annen teleleverandør.

I likhet med de fleste europeiske land, åpnet også tyske myndigheter landets telemarked for konkurranse ved årsskiftet. Flere nye teleoperatører står klar til å tilby telefoni til Telekoms tidligere kunder, men Telekom vil ikke gi slipp på sine kunder gratis.

EUs konkurransekommissær Karel van Miert sier nå at han vil se nærmere på saken. Miert har fra før en annen sak på bordet, som handler om telekomaktørenes gebyrer for å formidle telefonsamtaler mellom ulike nasjoner.

Nå skal han også se nærmere på Telekoms spesielle gebyr som kunder som vil forlate selskapet må betale. En talsmann for Miert sier til Reuters at gebyret vil hindre konkurransen, og at en bør komme fram til en løsning i tråd med EUs konkurranseregler. Mierts kontor vil samtidig se på andre telekomselskapets bruk av liknende gebyrer.

Deutsche Telekom la sine gebyrplaner på is noen dager etter at flere av de nye operatørene klaget på selskapets fakturapraksis, og samtaler som etter planen skal foregå mandag skal avklare situasjonen mellom partene.

De tyske post- og telemyndighetene skal også vurdere gebyret.

Analytikere sier til Total Telecom at det er lite sannsynlig at Telekom får beholde sitt planlagte gebyr, blant annet fordi det er ytterst få andre europeiske telekomselskaper som har en liknende ordning.

Informasjonssjef i Telenor Privat, Elisbeth Gjølme, sier til digi.no at det eneste ekstrabegyret kunder som vil bytte teleoperatør i Norge vil få, er det som kommer på den ekstra giroen som kunden får fra den nye operatøren. Heller ikke for svenske Telia og Tele Danmark, som har vært utsatt for konkurranse de siste fem årene, har slike gebyrer vært aktuelt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.