Kraftig vekst i bruk av e-faktura

Stadig flere bedrifter tilbyr sine kunder å betale med e-faktura. 2004 viser en rekordvekst i bruk.

Stadig flere bedrifter tilbyr sine kunder å betale med e-faktura. 2004 viser en rekordvekst i bruk.

Bankenes Betalingssentral (BBS) startet opp med pilotprosjektet eFaktura sommeren 2001. Bedrifter kan med å implementere en økonomi programvare godkjent for e-faktura, tilby sine kunder betaling rett over nettbanken. Den fysiske utsendelsen er dermed en saga blott.

Dette vil utvilsomt spare både tid og penger, men utviklingen har gått tregt. Først i år har bruken vist en brukbar vekst, og neste år vil det virkelig ta av, spår forretningsansvarlig Marianne Arveng i BBS til digi.no.

Det finnes i dag rundt 140 bedriftsavtaler i produksjon som har inngått fellesløsning med banken om e-faktura. Ytterligere 50 har signert bankavtaler og er på vei inn i systemet. Det har vært dyrt for bedrifter å komme i gang, men Arving mener at etterhvert som de fleste økonomi programvarene blir standard for e-faktura vil flere bedriftene komme til. Programvareselskapet Mammut har i dag en stor andel på dette segmentet.

De typiske virksomhetene som i dag tilbyr e-faktura er kommuner, kraftselskaper, aviser og medieforetak, telefoni, kortselskaper, oljeselskaper og organisasjoner.

- Vi har i dag store lokmotiver med mange kunder som Telenor, Tele2, banker og Lånekassen som vil være med på å øke kjennskapen og bidra til økt bruk, sier Arveng.

Antall betalinger via systemet har økt i år med 1,2 millioner transaksjoner per 31.12. 2003 til fire millioner ved utgangen av året.

Per 31.12.2003 hadde 130.000 nordmenn tatt i bruk tjenesten som nå er økt til 260.000 brukere.

- Erfaring viser at når man først har tatt i bruk e-faktura, utvider man tjenesten til å gjelde flere virksomheter, framholder Arving.

Undersøkesler viser at graden av tilfredshet er høy hos brukerne som får regningen rett i nettbanken og kun klikker aksepter. Dermed slipper man all bryderi med å fylle ut KID-nummer, kontonummer og meldinger.

- Atferdsendring tar tid, men produktet begynner å bli mer modent og akseptert. Vi opplever at vi nå er i ferd med å gå over fra innovasjon til tidlig fase i modningen, forteller Arving til digi.no.

BBS forventer en betydelig vekst i 2005. Utregninger av totalt faktuarvolum i Norge er beregnet til cirka 400 millioner faktuaer per år.

Til toppen