KUNSTIG INTELLIGENS

Krangel i Hollywood: Kan KI skrive film- og TV-manus?

Streiken blant manusforfatterne i Hollywood handler både om lønn og om hvorvidt kunstig intelligens (KI) kan brukes til å skape filmkunst.

Writers Guild streiker i USA.
Writers Guild streiker i USA. Foto: AP/NTB
7. mai 2023 - 08:07

KI-verktøy som ChatGPT er i stand til å skrive lange tekster. Det er blitt et konflikttema i streiken i Hollywood, som allerede har rammet flere produksjoner.

Selskaper som Netflix og Disney nekter nemlig å utelukke bruk av KI-teknologi i framtiden. Tekstforfatterforeningen (WGA) krever en avtale der det slås fast at KI ikke kan brukes i manusarbeid – og at manus skrevet av deres medlemmer ikke kan brukes til å trene opp KI.

Fagforbundet hevder at motparten har avslått dette. De vil heller ha årlige møter for å diskutere teknologien, ifølge WGA.

– Det er hyggelig av dem å foreslå et møte om hvordan de vil utnytte dette mot oss, sier Eric Heisserer som sitter i forhandlingsutvalget til WGA. Han sto bak Netflix-filmen «Bird Box».

Hollywood-topper har kommet med uttalelser som gjør forfatterne bekymret.

– I løpet av de neste tre årene kommer du til å se en film som er skrevet av KI. En god film, sier filmprodusent Todd Liebermann.

– Ikke bare manus. Redigering, alt sammen, sier Fox entertainment-sjef Rob Wade.

 Apple skal kaste seg med i KI-valsen som ChatGPT startet. ifølge en ny rapport fra Bloomberg.
Les også

Nå jobber Apple også med en ChatGPT-konkurrent – dette er det foreløpige navnet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.