JUSS OG SAMFUNN

Krangel om ADSL i Sverige

Telia trues med en kraftig bot hvis de ikke lar folk bestille ADSL uten fastlinjetelefoni.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. sep. 2005 - 09:56

Telia fikk allerede i februar beskjed om at de måtte tilby ADSL uten fasttelefoni-abonnement. Dette ble bestemt av Post- och telestyrelsen (PTS), den svenske versjonen av Post- og Teletilsynet (PT).

I Norge har man anledning til å bestille ADSL uten telefoni, men da får man en ekstraavgift på ADSL på 60 kroner eller mer, avhengig av hvilken leverandør man benytter. Norske PT ønsker å senke satsene Telenor kan ta.

    Les også:

I Sverige har nå Telia fått pålegg om å slutte å selge telefoni på ryggen av ADSL innen fire uker, ellers risikerer de en kraftig bot. I følge PTS har Telia kommet med et forslag som kun gjelder deres egne kunder, ikke til videreselgere av ADSL,noe som vil virke svært hemmende for konkurransen.

- Dette innebærer dessuten store konsekvenser for konsumentene. Man må kunne velge IP-telefoni eller bare mobiltelefoni og fremdeles kunne har bredbånd uten et fasttelefon-abonnement. Noe annet er ikke akseptabelt, sier markedssjef i PTS, Joanna Ledung til idg.se.

I Norge må kunder med ADSL og brebåndstelefoni fremdeles betale en avgift hvis de vil slippe å ha fasttelefon, selv om de velger bredbåndstelefoni fra Telenor.

Teliasonera hevder på sin side at de ikke har kommet med tilbud til andre operatørers kunder, fordi det ikke har kommet noen bestillinger fra andre operatører.

Dette er ikke riktig, ifølge konkurrenten Glocalnet. Markedssjef i Glocal Martin Tiveus, sier til idg.se at de flere ganger det siste halve året har henvendt seg til Teliasonera for å få ordnet dette.

Svaret de har fått er at Teliasonera vil kreve seks millioner kroner i utviklingskostnader for å tilby tjenesten. Til denne prislappen er det ikke interessant for dem, og dem og de mener det ikke er rimelig at de skal betale denne regningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.