Krangel om prising av britiske Cellnet

British Telecom (BT) mener Securicor's aksjepost på 40% i det britiske mobilselskapet Cellnet er verdt 32 milliarder kroner, mens Securicor ikke vil selge for under 38 milliarder.

British Telecom (BT) mener Securicor's aksjepost på 40% i det britiske mobilselskapet Cellnet er verdt 32 milliarder kroner, mens Securicor ikke vil selge for under 38 milliarder.

BT har lenge ønsket å øke aksjeposten fra dagens 60% til 100%, men må da kjøpe ut Securicor. For BT gjelder det å unngå milliardinvesteringer i å bygge ut et helt nytt mobilnett om selskapet blir en av de fire britiske innehaverne av UMTS-mobillisenser. BT har fått klar melding fra britiske telemyndigheter, Oftel, om at selskapet kan eie mobilnett helt alene, noe selskpet så langt ikke har hatt lov til på grunn av selskapets dominerende rolle i det britiske telemarkedet. Oftels beslutning betyr at BT selv kan søke og bygge ut et mobilnett, for eksempel basert på UMTS.

Ifølge The Sunday Times er det i ferd med å legge seg et jernteppe mellom de to selskapene der Securicor ønsker at BT skal legge inn et høyere bud, noe BT vegrer seg for i det lengste. Begge selskapene ønsker å løse krisen før britiske myndigheter åpner auksjonen for de britiske UMTS-lisensene, som hver ventes å kunne koste minst 10 milliarder kroner. For om BT skulle vinne en UMTS-lisens, kan Cellnet ende opp som en underleverandør eller et nettselskap, noe Securicor slett ikke vil tjene på.

Securicor truer med rettssak om så skulle skje, og mener BT er bundet av en avtale fra 1994 da Cellnet ble etablert og må by på lisenser gjennom Cellnet. BT avviser alle krav.

Analytikere sier til avisen at BT allerede har strukket seg langt siden selskapet opprinnelig ikke anså Securicor's aksjepost for å være verdt mer enn 25 milliarder kroner.

Også BTs toppsjef, Peter Bonfield, har sagt at BT ikke vil betale 3 mrd pund (38 mrd. kroner) for aksjeposten. Han mener at aksjeposten er verdt mindre enn markedsprisen på 40 prosent skulle tilsi fordi Securicor ikke har garantert for Cellnets lån, noe BT stort sett har gjort alene.

Til toppen