BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kredittkort blir trådløse

Amerikanske kunder tar nå i bruk kredittkort som avleses uten kontakt, noe som åpner sikkerhetsspørsmål.

15. des. 2003 - 10:47

De nye såkalte RFID-brikkene vil revolusjonere logistikk og varehandel, men kan også brukes til andre funksjoner.

RFID-brikker er millimetere store versjoner av brikkene Køfri-brikkene mange av oss har i bilen. Brikkene har ikke noen egen radiosender, men bestrålt med riktig radiofrekvens, stråler de tilbake et ID-nummer og kan dermed identifisere personer og objekter.

Både MasterCard og American Express har i lengre tid prøvd ut slike radiobrikker i kredittkort. Nå har de to selskapene, som bruker litt forskjellige teknologier, bestemt seg for å rulle ut de kontaktløse kortene i USA, skriver AP.

Bildet over viser MasterCards nye, kontaktfrie kredittkort-leser.

Hensikten er å gjøre det raskere å betale. Brukere vil slippe å dra kortet eller gi det fra seg - det holder å ta det opp og vifte det foran lesere når man går forbi for eksempel i en billettsperre eller i en travel butikk.

Dette skal være raskere enn både kontanter og vanlig kredittkort-trekk. I hvilken grad kunder må slå sin pin-kode er ikke klart - kredittkort har ikke bilder i USA og papirsignaturer er fremdeles vanlig. Dette gjør at amerikansk næringsliv har mer å tjene på radiobaserte kredittkort enn norsk næringslov.

MasterCard kaller sitt system PayPass, mens American Express har døpt sitt system Express Pay. Terminalene som skal lese kortene til kundene kan ikke brukes om hverandre.

De to kredittkortselskapene vil trolig ha glede av at mange amerikanere er vant til kontaktløs betaling gjennom bensinstasjonkjeden ExxonMobils system som brukes av seks millioner kunder.

Radioteknologien åpner flere sikkerhetsspørsmål, men foreløpig vil ikke de to kredittkortselskapene røpe sine sikkerhetsystemer. For i utgangspunktet vil trolig mange kunne avlese ID-ene på kortene. Vanlige RFID-brikker har en rekkevidde på 20-40 centimeter, men den kan være redusert i kortene.

Det er også mulig å "gjemme" kortene for radiosjekk ved å ha dem inne i et tynt metallskall, for eksempel sølvpapir. En tyv som stjal et ID-nummer vil dessuten måtte lage et kopikort med en radiobrikke - IDen er ikke den samme som kortnummeret.

American Express påstår selskapet har lagt inn krypteringsteknologi på kortet, men hvordan dette fungerer er ikke kjent.

Her kan du lese mer om MasterCards Paypass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.