Outsourcing i Sykehuspartner

Krever at sykehusdirektør går etter outsourcing-blemme

Ketil Kjenseth (V) er helsepolitisk talsperson for Venstre. Han krever nå at sykehusdirektør Katrine Lofthus går.
Ketil Kjenseth (V) er helsepolitisk talsperson for Venstre. Han krever nå at sykehusdirektør Katrine Lofthus går. (Bilde: NTB scanpix)

Helsepolitisk talsperson i Venstre sier direktøren i Helse sør-øst må gå etter avsløringen om at utenlandske IT-folk kunne hente ut sensitiv pasientinformasjon.

 – Vi har fått forsikringer om at personopplysningene skal bli ivaretatt i Norge. Den forsikringen kan hun ikke lenger nå gi. Det eneste svaret på det er at topplederen i Helse sør-øst må gå, sier Venstres helsepolitiske talsperson Ketil Kjenset til NRK torsdag.

Helseministeren tar ikke ansvar

Onsdag meldte rikskringkasteren at om lag hundre IT-arbeidere fra Øst-Europa og Asia har kunnet gå inn og kopiere journaler til pasienter i Norges største helseforetak, uten å legge igjen spor.

Helseminister Bent Høie (H) uttalte at han ble gjort oppmerksom på saken i forrige uke. Han har i likhet med Venstre lagt ansvaret på helseforetaket, som har innrømmet at en gruppe IT-arbeidere har hatt en slik tilgang, men at omfanget er mindre enn det NRK mener å ha avdekket.

 Innrømmer upresis info

Senere torsdag melder NRK at Helse sør-øst-toppsjef Cathrine Lofthus ikke ga fullstendig informasjon til Høie da hun gjorde ham oppmerksom på saken forrige uke.

– Vi har ikke gitt feil informasjon til departementet, men den har vært mangelfull da det stadig har kommet ny informasjon, som Lofthus også sa i Dagsrevyen i går, skriver kommunikasjonsdirektør Gunn Sande til rikskringkasteren.

Helseministeren skal forrige onsdag ha bedt om å få klarhet i om utenlandske IT-folk ville få tilgang til pasientinformasjon når Helse sør-øst skulle flagge ut IKT-driften til dataselskapet HPE.

Da ble han ikke orientert om at utenlandske IT-teknikerne allerede satt med en slik tilgang, men heller om hvilke sikkerhetsmekanismer som måtte på plass i neste fase, bekrefter Sande, som sier Lofthus og helseforetaket avventer den eksterne granskningen før de uttaler seg videre om saken.

 NSM vurderer

Denne granskningen sa Høie han hadde bedt om onsdag, etter at saken ble tema i Stortingets spørretime. Fristen for innleveringen av denne er foreløpig ikke klar.

Samtidig har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) varslet at de vurderer å se på saken, selv om helseministeren mener den ikke faller inn under sikkerhetsloven slik den er i dag, skrev Aftenposten torsdag.

 – Vi skal se om noe av dette kan dreie seg om objekter som burde vært utpekt som skjermingsverdige objekter etter sikkerhetsloven, sier avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i NSM til avisen.

Han fastholder at det etter det de forstår ikke har vært data på avveie i saken, men at de kjenner til tilfeller der utenlandsk etterretning har vært interessert i helseopplysninger.

Kommentarer (18)

Kommentarer (18)
Til toppen