JUSS OG SAMFUNN

Krever avgiftsfri roaming i Europa

– Ingen plass til grenser i telekom-markedet, sier Neelie Kroes.

Neelie Kroes er visepresident i EU-kommisjonen med ansvar for EUs digitale agenda. Hennes kanskje mest vellykkede prosjekt til nå vært kampen mot høye roamingavgifter, men Kroes har ikke tenkt å gi seg før avgiftene er helt borte.
Neelie Kroes er visepresident i EU-kommisjonen med ansvar for EUs digitale agenda. Hennes kanskje mest vellykkede prosjekt til nå vært kampen mot høye roamingavgifter, men Kroes har ikke tenkt å gi seg før avgiftene er helt borte. Bilde: European Commission
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mai 2013 - 12:55

EU-kommisjonens sjef for EUs digitale agenda, Neeli Kroes, har sammen med tidligere telekom-kommissær Viviane Reding stått i spissen for EU-kommisjonens kamp mot høye roamingpriser i Europa. Kampen har gitt betydelige resultater, men Kroes er fortsatt ikke fornøyd.

I en tale til EU-parlamentet i går fortalte Kroes at hun ønsker å knuse alle de kunstige grensene som preger telekom-markedet i Europa, og det temmelig raskt.

– Innen telekom, blant alle sektorer, er det ikke rom for grenser. De kaller det wordwide web av en grunn. Det er ingen annen sektor i vårt ufullstendige, europeiske, indre marked hvor barrierene er så unødvendige, og likevel så høy, sa Kroes.

– Jeg vil at dere skal kunne gå tilbake til deres fullmaktsgivere og si at dere var i stand til å gjøre slitt på mobile roamingkostnader. Jeg vil at dere skal kunne si at vi tok vare på rettighetene deres til det åpne internettet, ved å garantere nettnøytralitet. Jeg vil at dere skal kunne si at vi virkelig gjorde noe mot kyberkriminalitet og andre trusler, sa Kroes.

– Det er i min tro at vi kan levere en slik pakke – denne fullstendige, endelige pakken – omkring påsken 2014, lover Kroes.

– Alle elsker fordelene med EUs priskutt på roaming. Det er den ene tingen som selv «eurokritikere» er enige om at EU har gjort bra. En det ville aldri ha kunnet skje uten EU, hevder hun.

Men det er ikke bare popularitet blant innbyggerne som er målet for grensesprengningene, som mange telekomoperatører fortsatt kjemper imot. Kroes mener det også vil være bra for den europeiske økonomien og vil stimulere til vekst.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.