TELEKOM

Krever forklaring fra Telenor

Samferdelsdepartementet er nervøse for Telenors makt i det norske internettet og krever nå en full redegjørelse.

20. juni 2007 - 15:34

Telenor arbeider med to omfattende endringer som kan utløse store endringer for hvordan Internett fungerer i Norge. Det gamle telemonopolet har enorm makt, for Telenor serverer blant annet Internett direkte til cirka 60 prosent av privatmarkedet i Norge og eier telefonlinjene som gir bredbånd til kanskje 80-90 prosent i Norge.

Dette truer Telenor nå med å endre. Telenor forteller at de skal koble seg av det såkalte NIX-punktet som binder Internett sammen i Norge. Andre Internett-leverandører som vil ha kontakt med brukerne og serverne i Telenors store nett må koble seg direkte til Telenor eller finne seg i å sende trafikk gjennom de 13 operatørene som har koblet seg direkte.

    Les også:

Samtidig holder Telenor døren på gløtt for å ta seg betalt av innholdsleverandører som sender mye trafikk inn i deres nett. Noe blant annet Norges trolig største avsender av nett-innhold målt i datavolum, NRK, er svært kritisk til. Og NRK har vunnet denne type krangel en gang før.

Men akkurat hva Telenor vurderer er uklart. Dette uroer Samferdselsdepartementet, for verken de eller Post- og teletilsynet har hittil skaffet seg noe lovverk som kan stoppe Telenor, viser det seg.

Internett er i motsetning til resten av telemarkedet fremdeles nesten helt uregulert, det medgir statssekretær i Samferdselsdeparementet, Steinulf Tungesvik (Sp) overfor digi.no.

- Det er ikke noen lovverk som direkte regulerer rett til utveksling av innhold eller trafikk., Internett er i liten grad regulert, det er avtaleverk partene mellom eller institusjoner. Man kan si at Internett har vokst opp nedenfra, sier Tungesvik til digi.no.

digi.no spør om ikke Internett burde vært regulert slik som mobilmarkedet – der alle mobiloperatører har rett til å kreve utveksling av trafikk med de dominerende aktørene Telenor og Netcom til regulerte priser. Men det vil ikke Tungesvik kommentere.

- Det er ikke en fremmed tanke om at det er et større behov for regulering enn det er i dag. Markedet domineres av noen sterke aktører som fører til ulike konkurransevillkår – både når det gjelder betalingsevne og markedsmakt, medgir statssekretæren.

Han medgir også at det ikke blir enklere av at Telenor er veldig sterke på TV-distribusjon i Norge gjennom sitt eierskap i RiksTV og heleide datterselskap Canal Digital.

En viktig kvalitet i samfunnet vårt er at grunnleggende infrastruktur skal være tilgjengelig i størst mulig grad til like vilkår for alle. I et slikt bilde er det grunn til bekymring dersom sterke aktører posisjonerer seg for å ta betalt for distribusjon av internett.

Tungesvik trekker derfor i løpet av samtalen med digi.no konklusjonen:

- Ut i fra det som har kommet frem så langt, finner jeg det naturlig å be om en full redegjørelse fra Telenor og forutsetter at Post- og teletilsynet vil få dette, sier Tungesvik til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.