FORBRUKERTEKNOLOGI

Krever lettere Linux til billig PC

Sveive-PC-en mister sveiven, og Linux er for tung, sa Nicholas Negroponte på Linux World.

5. apr. 2006 - 12:59

Siden MIT-professor Nicholas Negroponte lanserte ideen om en billig PC for barn i fattige land – «One Laptop Per Child» – har han fått mye støtte, blant annet fra FN, men også en del pepper, blant annet fra Microsoft og Intel.

    Les også:

Negroponte presenterte prosjektet på Linux World i Boston i går, for å svare på kritikken, og også for å utfordre Linux-entusiastene.

Problemet med Linux, ifølge Negroponte, er at det er falt i samme grøft som Windows. Systemet er for tungt og krever for mange ressurser. PC-prosjektet for fattige barn krever et kjapt og slankt system. Linux er blitt for fett.

Negroponte har valgt Linux til prosjektet, fordi systemet er gratis. At Gates kritiserer prosjektet, har ikke hindret Microsoft fra å være med på det, ved å tilpasse en utgave av Windows CE, lettversjonen av Windows som ellers brukes til dedikerte apparater, og som ligger til grunn for Pocket PC og Windows Mobile.

– Vi skal sende dem [Microsoft] utviklingskort, sa Negroponte.

Han ser for seg at en Windows-versjon kan selges i rike land, og inspirere ledere i fattige land til å satse på billig-PC-en.

Ellers kunngjorde professoren en viktig endring: Han har latt seg overbevise om at sveiven som skulle drive strømforsyningen, vil føre til for stor fysisk belastning på resten av maskinen. Derfor er sveiven forlatt, til fordel for en pedal som kan tråkkes på, også når maskinen er i bruk.

Ellers er det klart at maskinen vil drives av en AMD-prosessor i 500 MHz, og utstyres med 128 MB vanlig minne og 512 MB flashminne i stedet for harddisk. Skjermen vil viser farger i 640 ganger 480 punkter, og bytte til svart/hvitt og 1110 ganger 830 punkters oppløsning i sollys. En trådløs brikke skal gi PC-ene anledning til å kople seg til hverandre etter «mesh»-prinsippet, og til Internett. Strømforsyningen skal holde denne brikken levende også når resten av PC-en er avslått, slik at også uvirksomme PC-er kan videreføre signaler i nettverket.

Strømforbruket skal være beskjedne 2 watt, hvorav 1 watt går til skjermen. Moderne, bærbare PC-er krever gjerne 40 watt.

Negroponte ser også for seg en tilpasset server, med tilsvarende begrensede ressurser, men 160 GB disk og behov for vanlig kopling til strømnettet. Serveren skal koste 100 dollar, og installeres på skolene. Den kan ha fast tilknytning til Internett, og være den noden som forer mesh-nettet til de øvrige PC-ene med Internett-tilknytning.

Det var opprinnelig meningen å selge de bærbare PC-ene for 100 dollar per stykk, fra og med høsten 2006. Nå er planen noe forskjøvet: De første PC-ene skal leveres i 2007, til 135 dollar per stykk. Deretter skal prisen gradvis trappes ned, til 100 dollar i 2008 og så til 50 dollar i 2010.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.