JUSS OG SAMFUNN

Krever opptil 30 milliarder i Java-søksmål

Erstatningskravet i Oracle-saken mot Google er nå kjent.

20. juni 2011 - 14:06

I august i fjor gikk Oracle til sak mot Google med påstand om at Dalvik, den virtuelle maskinen som gjør det mulig å kjøre Java-programmer i mobiloperativsystemet Android, krenker syv ulike Java-patenter og relatert opphavsrett.

Hittil har ikke Oracles erstatningskrav vært kjent, fordi Google har bedt retten klassifisere dokumentene der Oracle gjør rede for dem. Fredag greide Oracle å bryte hemmeligholdet, i en føderal domstol i San Francisco.

Dokumentene som er offentliggjort, viser at erstatningskravet anslås til et sted mellom 1,4 milliarder dollar og 6,1 milliarder dollar, det vil si mellom 7,7 og 33,6 milliarder kroner.

Samtidig er også reaksjonen til Googles advokater overfor erstatningskravet kjent. De mener det går «langt utenfor ethvert meningsfylt mål av åndsverket det er snakk om». De peker på at selv den nedre grensen på 1,4 milliarder dollar er minst ti ganger større enn den samlede omsetningen av Java-lisenser fra teknologien ble lansert til Oracle overtok gjennom kjøpet av Sun i 2009. Den er også 20 ganger så stor som Suns samlede omsetning av Java-lisenser til mobil.

I en uttalelse til Bloomberg sier en talsperson for Google at «Oracles ‘metodologi’ for å beregne erstatning bygger på fundamentale juridiske misoppfatninger og blåser opp anslagene på grunnløst vis.»

Grunnen til at Google søkte å holde erstatningskravet hemmelig, kan leses av markedets reaksjon: Nyheten sendte Oracle-aksjen opp 1,3 prosent, mens Google-aksjen falt 3,1 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.